Култура, Новини

Магдалена Борисова разказа за книгата, в която споделя живота си

Симптоматичното заглавие „Споделен живот” е сложила Магдалена Борисова на дебютната си стихосбирка, появила се на бял свят преди по-малко от месец. На 13 февруари пък, в самото навечерие на празника на влюбените и на виното, авторката представи своето произведение пред многобройна аудитория в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
В книгата наистина са събрани частици от живота й, от неговото многообразие, от редуващите се моменти на радост и болка. Заедно с приятните вървят и болезнени теми и чувства. Стиховете са посветени на младостта и любовта, на приятелството, на Самоков и родината, но и на сложните човешки взаимоотношения, на особеното ни, трудно съвремие.
„Бащина къща”, „Майчице”, „Нощ в Самоков”, „Гурбетчия”, „Здравей, любов”, „Искам да бъда птица”… Прочетени бяха много от творбите в „Споделен живот”. И самата Магдалена представи артистично част от своите стихотворения под приятния акомпанимент на китарния ансамбъл „Акустика” и ръкоплясканията на почитателите на римуваното слово.
„Хей, животе, здравей!/ Аз съм още в играта!/ И душата копней/ за любов непозната./ Аз съм още жена/ – необятна, красива!/ Нищо, че в есента/ всяко цвете загива!/ Аз съм още жена,/ мога обич да давам!/ И дори в любовта/ грехове да прощавам” – тези пък изповедни сякаш стихове са на самата корица на „Споделен живот”.
Авторката е съумяла да запази младежкото, детското в себе си, независимо от настъпилите всевъзможни превратности в живота. В поезията си Магдалена е откровена и истинска, уязвима и силна едновременно.
Ръководителят на „Акустика” Христо Христов, който отскоро е и председател на Сдружението на писателите в града ни, изтъкна, че появата на новата стихосбирка обогатява литературния живот в Самоков. „Нейните стихове ме учудиха и очароваха”, призна Христов. Той изтъкна проявеното светоусещане от авторката и й пожела по-нататъшно успешно творческо развитие.
Борисова вече членува и в писателското сдружение.
Много близки, роднини, колеги, приятели, почитатели на поезията поздравиха Магдалена за сполучливата й първа книга, за искреното и проникновено вглеждане в живота, за трогателните послания, които отправя чрез своите стихове и есета.
Авторката благодари сърдечно на присъстващите и на всички, допринесли книгата й да види бял свят, а после с удоволствие раздаде автографи. Мнозина пък й пожелаха да съотвори още хубави книги.
В началото дебютиращата писателка бе представена от гл. библиотекар Албена Ихтманска. Магдалена Борисова е учителка в детска градина „Звънче”, филиал „Осми март”. „Споделен живот” можете да намерите и в редакцията на в. „Приятел”. Самата книга е дело на едноименната издателска къща.

Надка Вардарова

Leave a Reply