Култура, Новини

Магичен коктейл от стихове за любовта

Едва ли има човек, който поне веднъж да не е улучван от стрелата на Амура. Рано или късно, всеки попада в главозамайващия свят на любовта. Тази магия вдъхнови и поетите от Самоков, които в самия ден на св. Валентин и Трифон Зарезан – 14 февруари, събраха своите почитатели в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
От името на любезните домакини Йонета Стефанова даде началото на вечерта: „За всички вас, които уважихте тази проява, нашите автори са подготвили един коктейл от стихове за любовта” – с тези думи Йонета Стефанова от името на любезните домакини даде началото на вечерта.
Иван Ненов, ръководител на литературния клуб „Димчо Дебелянов” при читалище-паметник „Отец Паисий”, поздрави всички не само със свои произведения, а и с прекрасна мисъл като мото на вечерта: „Всякога е имало малко безумие в любовта и всякога е имало любов в безумието”. Той рецитира и стихотворение на Евтим Евтимов, с когото са били приятели.
Във всички досегашни стихосбирки на Райна Бакрачева царува любовта. За нея авторката възкликна, че всеки трябва да я изживее. Зазвучаха струните на китарите, задвижени от пръстите на Христо Христов и 11-годишната му ученичка Стефи Николова. Нежните мелодии съпровождаха стиховете на поетите и превърнаха вечерта в прекрасно изживяване.
Авторът на прозаични, но пълни с поезия книги, Васил Софин, предложи на слушателите три поетични творби – „Лунни сълзи”, „Любима” и „Сбъднат блян”. За Василка Войнова виното и любовта не се делят на православни и католически, защото и двете съществуват в живота на всички. Вино и любов – каква магия! – се усещаше в нейните слова.
Авторът на много книги Любомир Борисов ни представи размишления за хората и чувствата им. Зинаида Хаджимитова сподели, че по-малко пише стихове, а повече миниатюри, в които има много любов. Стойчо Караиванов започна със спомен, а рецитира и стихотворението си „Валентин и Валентина”. Най-младата авторка – Ирина Николова, е само от няколко месеца в Самоков, но сподели, че много й харесват градът и природата. Тя представи и няколко стихотворения от своя книга.
Христо Христов остави за малко китарата и прочете импресия, написана, както каза, много трудно, с тъга и през сълзи, защото доста хора и неща са си отишли безвъзвратно и не можем да ги върнем. С няколко творби се прояви и пишещата тези редове, посветила много слова на това велико чувство – любовта.
Изненада поднесе библиотекарката Мирослава Мирчева, която върна спомена за невероятната личност Хрим Христовски – творец, отишъл си без време, който липсва на всички. Неговата поезия и цялостно творчество са доказателство, че поезията здраво свързва хората.
Присъстващите на прекрасната вечер, завладяла душите и сърцата им, останаха доволни и горди, че в Самоков има творци, радващи ги с поетичните си творби.

Димитрина Божилова

Leave a Reply