Култура, Новини

Магията на искровските шевици може да се види в музея

В рамките на националната научна конференция под надслов „История и развитие на музеите в България” в Историческия музей бе открита изложбата „Магията на искровските шевици” – колекция акварели на Христо Йончев-Крискарец от дарението „Златен извор” на Мария Йончева.
Художникът Христо Йончев има най-голяма заслуга за откриването на музея в началото на 30-те години на миналия век. Той оставя и забележителните рисунки на шевици, подредени сега в посетителския център на музея. Името на изложбата е от текст на Мария Йончева, посветен на работата на баща й. Подредени са 17 пана с шевици и 10 пана с графични рисунки от писма от архива на художника. През 1929 г. Крискарец организира втора самостоятелна изложба в София на картини от Рила и излага и тези рисунки на шевици.
Като млад учител в Бели Искър в началото на миналия век Йончев е бил запленен от магията на искровските шевици и остава неин пленник за цял живот. Любовта към тази невероятна красота се прехвърля и на останалите членове на семейството му. Художествено пресъздадена от даровития творец, тази красота сега огрява залата на втория етаж в сградата на музея. Посещението на изложбата е безплатно.

Leave a Reply