Култура, Новини

„Магията на Рила” – българското оживява в Боровец /ПРОГРАМА/

От 30 юни до 2 юли – в петък, събота и неделя, Боровец ще се потопи в магията на българските традициии чрез прекрасните родни песни и танци и изяществото на занаятите ни. Това ще стане по време на един от най-големите народни събори в страната – „Магията на Рила планина“.
Съборът ще бъде в стария център на курорта, при фонтаните, а входът е свободен.
Форумът се прави за пета поредна година. Организатори са Съюзът на хотелиерите и собствениците в Боровец, Община Самоков, „Бороспорт“ АД и за първа година се провежда с изключителното съдействие на пътуващото читалище „Бащино огнище“.
Освен песни и български и балкански танци ще има демонстрации на занаятчии от цялата страна. Истински, български ще бъдат и конкурсът за „Магична питка“, нестинарските танци и уроците по кабагайда.
Фестивалът ще започне в петък, 30 юни, с грохота на черешовото топче и ще продължи с изявите на майстори, художници и приложници. Вечерта пък на сцената ще бъдат певицата Светла Дукатева и оркестър „Орфикус“.
В събота, 1 юли, започна сконкурсът за български народни и балкански танци. Могат да участват непрофесионални формации.
Гостите ще могат да опитат вкусни пърленки с масълце и мерудия, приготвени по стара българска рецепта в „Юнашкия тиган“ на Ангел Ангелов и да се насладят допълнително на кулинарното изкуство с т. нар. магични питки. През целия ден ще има игри и забавления за малки и големи с награди, обещават организаторите. Финалът на вечерта ще сложи концертът на Пепи Христозова, Светла Дукатева и оркестър „Гергьовден“.
В неделя, на 2 юли, ще продължи изложбата-базар, а гостите ще могат да се насладят и на красотата и изяществото на автентичната ни народна носия. На обяд, по стар български обичай, ще бъде приготвен курбан за здраве и благоденствие.
За посетителите на събора и всички гости на курорта ще работи кабинковата въжена линия до Ястребец. „Бороспорт“ е подготвил още изненади. Любителите на приключения ще могат да посетят въжения град „Бороландия“. На разположение на гостите ще бъдат също дворецът „Царска Бистрица“ и оригиналната дървена църква „Преображение Господне“ в курорта.

Програма на събора
30 юни, петък
14 ч. – начало на конкурсната програма
18 ч. – концерт и танци за всички
18.30 ч. – награждаване
19 ч. – демонстрация на стари занаяти
19.30 ч. – хайдушки възстановки с черешово топче
20 ч. – концерт
21.20 ч. – нестинари
1 юли, събота
10.30 ч. – начало на конкурс
10.45 ч. – хайдушка сватба
11 ч. – конкурсна програма
11.45 ч. – читалищен състав от Злокучане
12 ч. – конкурс „Магична питка”
12.30 ч. – хайдушки игри
13.15 ч. – конкурсна програма
14 ч. – състави на читалище-паметник „Отец Паисий” – Самоков
14.30 ч. – конкурсна програма
15.30 ч. – край на надиграването и хайдушка сватба 2
16 ч. – концерт на детски групи
17 ч. – награждаване
17.30 ч. – концерт
21 ч. – край на програмата
2 юли, неделя
10.30 ч. – конкурс за автентична носия
11 ч. – концерт на „Сите българе заедно”
11.30 ч. – курбан
12.30 ч. – край на програмата

Leave a Reply