Култура, Новини, Туризъм

„Магията на Рила” – и зиме, и лете

Снимка: My Borovets

Магията на Рила е вечна и не зависи от сезоните. Нито от годините и времето. Зимният център все повече се връща и към своята първоначална функция и значение на летен планински курорт. Нещо повече – амбицията е целогодишно да привлича вниманието на хиляди туристи от страната и чужбина, които да почиват тук, да спортуват, да се радват на непреходната околна красота и на традициите, оцелели през превратностите на десетилетията и вековете…


Снимка: My Borovets

Това показа и Седмият народен събор „Магията на Рила планина”, състоял се от 5 до 7 юли – петък, събота и неделя, пред „Рила” – най-големият хотелски комплекс в Боровец.
Традиционният форум бе официално открит на 5 юли от кмета на Самоковска община  Владимир Георгиев и председателя на Сдружението на хотелиерите и собствениците в Боровец Благовестка Томова. Празничен концерт изнесе Поли Паскова.


Снимка: My Borovets

През дните на събора много майстори занаятчии и фирмери-производители гостуваха тук, в центъра на курорта. Щандовете им в изложбата-базар  предизвикаха нескрит интерес сред туристите. Впечатляващи бяха и изявите на танцовите състави.
Истинска атракция бяха възстановката на участниците в самоковския клуб на любителите на старинно оръжие „Чакър войвода”, нестинарските танци, приготвеният в „Големия тиган” на Ангел Ангелов “Боб по самоковски”, шоуто на тъпанджиите.
Желаещите да учат народни хора имаха възможност да участват в открития урок на хореографа на ансамбъл “Пирин” Мирослав Димитров. Поздрав към присъстващите пък отправиха с изпълненията си участниците във фолклорния танцов ансамбъл „Самоков” и младата народна певица Деси Николова.


Снимка: My Borovets

Leave a Reply