Култура, Новини

„Магията на Рила планина” в Боровец – от 20 до 22 юни

Боровец ще бъде домакин на един от най-големите фолклорни фестивали в страната – “Магията на Рила планина”. Фестивалът ще се състои от 20 до 22 юни. Гостите на курорта ще имат възможността да се потопят в магията на родната култура и традиции. По време на фестивала ще бъдат представени народни танци, нестинарски ритуали, традиционни гозби. Занаятчии ще показват майсторлъка си. Предвижда се да бъдат изнесени лекции на тема „Здраве от природата”. Ще бъдат демонстрирани и обичаи, свързани с Еньовден.
Богата концертна програма ще изнесат певци, музиканти и танцьори от Самоков и страната. Вкусни ястия пък ще бъдат приготвени в най-големия „юнашки тиган”.
Организатор е Съюзът на хотелиерите и собствениците в Боровец.
Основната проява на фестивала е конкурсът за български народни танци с награден фонд 3000 лв., осигурени от хотелиерите-домакини. В конкурса могат да се включат всички непрофесионални формации от страната и чужбина. С условията за участие желаещите могат да се запознаят на www.borovets-bg.com/bg/events/.
Всички прояви ще бъдат на плаца пред хотел „Рила” със свободен вход.
Първият ден от фестивала – 20 юни, петък, ще започне с изложба-базар на ръчно изработени произведения от майстори-занаятчии, художници и приложници. Базарът ще бъде отворен и през трите дни на фестивала, като на него ще се предлагат и билки, мед и други продукти. Вечерта на сцената пред хотел „Рила” е концертът на местни фолклорни изпълнители. Нестинарски танци ще представят Михаил Георгиев, неговият син Иван Георгиев и други майстори на това неповторимо изкуство. Вечерта ще завърши с фолкотека на открито.
В събота, на 21 юни, ще бъде даден старт на конкурса за народни танци. За обяд местни гозби ще са приготвили майстор-готвачите на ресторанти в Боровец. В „Юнашкия тиган” ще бъдат сготвени 1 тон самоковски картофи, с което курортът ще постави рекорд на Балканите. Вечерта е концертът на Илия Луков, а накрая ще пее и Албена Вескова.
В последния ден от фестивала – неделя, 22 юни, гостите ще могат да посетят лекции на здравни теми и да разучат уникалните лечебни свойства на билките.

Leave a Reply