Култура, Новини

„Магията на Рила планина” стартира днес в Боровец

В петък, събота и неделя – от 20 до 22 юни, в курорта ще се състои фолклорният фестивал „Магията на Рила планина”.
Петъчният ден ще започне с изложба-базар на ръчно изработени произведения. Участие ще вземат 35 занаятчии, художници и приложници, между които и самоковски майстори. Някои от тях ще демонстрират и на място своето изкуство. Базарът ще бъде отворен и през трите дни на фестивала, като ще бъдат предлагани още билки, мед и други продукти. От 19 ч. на сцената пред хотел „Рила” ще започне концерт на местни фолклорни изпълнители. Зрителите ще могат да видят и нестинарски танци. Вечерта пък ще завърши с хорà на открито.
В събота от 10 ч. започва надиграването по български народни танци, което ще продължи през целия ден. Ще участват общо 30 непрофесионални танцови състава, а наградният фонд е 3000 лв.
На обяд в най-големия – „Юнашкия тиган”, ще бъдат приготвени цял тон самоковски картофи. Целта е да се постави рекорд на Балканите в това отношение.
За вечерта е предвиден голям концерт на Илия Луков. Тогава ще бъдат обявени и победителите в конкурса за народни танци. По-късно на сцената ще излезе и фолклорната певица Албена Вескова.
В последния ден от фестивала – неделя, 22 юни, гостите на курорта ще имат възможност да посетят лекциите на д-р инж. Васил Канисков и на магистър-фармацевт Никола Мангалджиев по въпроси на здравето и лечението с билки.
Очаква се на своеобразния празник да присъстват кметът на Самоков Владимир Георгиев и софийската му колежка и наша землячка Йорданка Фандъкова.
Организатор на фестивала е Съюзът на хотелиерите и собствениците в Боровец. Специално за фестивала всички хотели в курорта са подготвили специални цени за настаняване.
Стремежът е с прояви като този фестивал да се върне старата слава на Боровец като целогодишен курорт, а не само като зимен спортен и туристически център.

Leave a Reply