Маджаре гостува на Перник

Част от групата на Маджаре

Женската певческа група към читалище „Васил Левски” в Маджаре участва на 18 октомври във фестивала „Златна есен край Струма”, който се проведе за втора поредна година в Перник.
Проявата бе част от празничната програма по случай патронния празник на града – Деня на св. Иван Рилски Чудотворец, закрилника на нашия народ, който се чества на 19 октомври.
Групата от Маджаре показа певческите си умения под акомпанимента на акордеониста Георги Ников, Димитър Годинячки на тъпана и Радостина Симонова на тамбурата.
Сред слушателите бяха доайени на родния фолклор. Самата Дина Колева, ръководителката на „Бистришките баби”, изказа своето възхищение и адмирации специално за запазената чиста автентична звучност на двугласните песни „на глас“ или „надлъж“, обособени по този начин в шопската фолклорна област.
В празничната програма по инициатива на самия кмет на Перник Росица Янакиева и при организация, създадена от старши експерта Йорданка Василева, участваха 23 състава от 12 общини и 5 области с общо около 280 певци, музиканти и танцьори.
Почетни гост-изпълнители бяха „Бистришките баби”, които от 2005 г. са включени в списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, както и женската фолклорна група от с. Сатовча с ръководител Мария Чобанова, участничките в която изпълняват уникални полифонични четиригласни песни „на високо“, характерни единствено за региона на гр. Гоце Делчев. Сатовчанки дори са окачествени като пазителки на европейското културно наследство в областта на фолклора. Според специалисти това са живи човешки съкровища.
Уникалната разказвачка на шопски и граовски хумор от Брезник Лидия Добревска, също вписана през 2010 г. в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, впечатли присъстващите със сътворени от самата нея хуморески за всеки от участващите състави.
Представиха се и групи от кюстендилското село Невестино, от с. Пещера, община Земен, с добре познатия на любителите на фолклора ръководител Стоян Стоянов, небезизвестният певец Георги Гьолски.
С прекрасни впечатления присъстващите останаха и от банатските българи от с. Винга, община Арад в Румъния, които представиха обработен български фолклор.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*