Новини, Туризъм

Македонци и самоковци празнуваха заедно

Част от самоковската група на връх, близо до гр. Неготино

18-членна група от дружество „Рилски турист” участва в празника на македонския град Неготино на 7, 8 и 9 ноември. Местните жители честваха 70-годишнината от оттеглянето на 8 ноември 1944 г. на немските завоеватели от района.
Домакините от туристическо дружество „Антигонеа” поканили побратимени дружества от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония и единствено самоковските туристи-планинари от България – общо около 150 души. Нашите участници бяха предвождани от председателката на „Рилски турист” Марияна Илиева, а в групата бяха включени и много малчугани.
„Изумени сме от организацията на домакините. Посрещнаха ни изключително любезно и бяха неотлъчно до нас. Масите пък бяха отрупани с най-различни вкусотии. На всичко отгоре ни дадоха и подаръци на тръгване”, изразиха впечатленията си за „Приятел” членове на самоковската група.
На 7 ноември се е състояла празнична вечеря, а на следващия ден е бил организиран планински преход до най-високия връх в съседство с Неготино. В следващия неделен ден пък гостите разгледали града.
Туристите от съседната държава ще върнат визитата около Нова година, а следващата година най-вероятно ще се включат в традиционното лятно изкачване на най-високия връх на Балканския полуостров Мусала /2925 м н. в./ по време на Празника на Рила.

Делян Василев

Leave a Reply