Малин Домозетски пя на събора в Доспей

Рано сутринта в двора на храма „Св. Петър и Павел” в Доспей бе оживено. Десетина мъже и жени от селото подготвяха продуктите, казаните и огъня за курбана, който трябваше да бъде готов за обяд. По традиция главен майстор бе Петър Шейнов с помощници Иван Йовичин и Йордан Вуков. В 18-те 100-литрови казани вряха месото от една крава, пет овци и около 200 кг чушки и домати, стар и пресен лук. За да се свари добре и да стане вкусен курбанът, майсторите знаят, са необходими 4-5 часа непрекъснато разбъркване на казаните и поддържане на огъня с определена сила.
Всичко беше хубаво, известно недоволство предизвика само късното – към обяд, отваряне на храма. На такъв ден черквата трябва да е отворена от ранни зори до късно вечер, коментираха съборяни, за да може всеки – местен жител или гост, когато намери време, да запали свещичка и да се помоли.
Отец Георги Николов извърши водосвет и освети обредното ястие в присъствието на кмета на Доспей Николай Гешев и на гости от съседните села.
Празничният ден завърши с фолклорен концерт на мегдана с участието на лиричния глас на македонската песен Малин Домозетски – дългогодишен солист на Българското национално радио и носител на много награди от фестивали в България и Македония.

Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*