Новини, Шарен свят

“Малки таланти на Самоков” дефилираха в парк “Крайискърец”

Снимка: Пламен Лобутов

Детският празник-конкурс „Малки таланти на Самоков” стана в неделя, на 19 август, част от тазгодишните празници на града, като за пръв път се състоя в новия парк „Крайискърец”.
Танцувайки в ритъма на музиката, дечицата се придвижиха към сцената и така изненадаха приятно и повдигнаха допълнително настроението на присъстващите. Чаровната ръководителка Ралица Стоянова бе подготвила хореографията на общо 16-та участници – 13 момичета и 3 момчета.
Дамите бяха 4-годишните Дария Гьошева и Йоана Йорданова, 5-годишните Владислава Николова, Габриела Стаменова, Даная Мирошниченко, Рая Христова и Теа Щерьова, 6-годишната Персияна Ковачева, 7-годишната Натали Вукадинова, 8-годишната Кристияна Гюрова, 9-годишните Кристияна Костова и Мария Ковачева и 10-годишната Любомира Иванова.
Четиригодишният Крум Русинов, 7-годишният Георги Чаушев и 10-годишният Мартин Христов пък бяха младите кавалери.
Участниците танцуваха, рецитираха стихчета и пяха. Представиха своите специални умения, а дефилираха и със спортни екипи, и с официални тоалети.
Всички те, а и родителите им и близките бяха топло приветствани от кмета Владимир Георгиев.
Музикален поздрав поднесе Габриела Йорданова, а като водеща се изяви Миролюба Ташова.
Всички участници в конкурсна заслужиха корони, ленти и награди в различни категории – за артистичност, грация, чаровност, музикалност, усмивка, прическа, походка…
За „Мис Лято 2018” бе избрана Владислава Николова, а лице на в. „Приятел” стана Габриела Стаменова. За „Мистър Лято” пък бе обявен Крум Русинов.
Председател на журито беше секретарят на Общината Ангелина Вангелова, а членове – директорката на детска градина „Зорница” Евелина Големинова и журналистите Анна Манова и Яна Василева.
„Вие сте най-малките ни граждани, но най-голямото ни богатство, защото нищо не може да се сравни с радостта, която ни давате”, обърна се към малките чаровници Анг. Вангелова, която връчи и наградите.
Талантливата млада певица Диана Чаушева плени слушателите и зрителите още с първата си песен. След това публиката, съставена от хора на най-различна възраст, се наслади и на други нейни изпълнения на български и английски.
Детският танцов ансамбъл „Самоков” с художествен ръководител Борислав Искрев също прикова вниманието.

х х х

На тържеството Вл. Георгиев поздрави филолога Христо Христов, дал идеята за име на парка, и му връчи плакет. Христов пък разказа как чрез краеведски изследвания и особеностите на самоковския говор логически е дошло името на новия парк – „Крайискърец”, и пожела паркът да надживее много поколения.
Названието, както е известно, бе утвърдено наскоро от Общинския съвет по предложение на кмета.
Вече е поставена и табела с името на парка на официалния му вход, при светофарите на моста срещу болницата. Табелата е изработена от ковано желязо и метална мрежа, като за тази цел Общинският съвет е отпуснал 4620 лв. От Общината информираха, че ще бъдат поставени и две информационни табели – на български и английски, с подробности за името на парка.

Снимка: Пламен Лобутов

Габриела Стаменова. Снимка: Пламен Лобутов

Снимка: Пламен Лобутов

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.