Новини, Шарен свят

Малки художници изрисуваха огромни яйца и украсиха града

Три огромни великденски яйца от стиропор, високи по 1.80 м, боядисаха участниците в школите по рисуване в града ни – „Зографче” с ръководител Маргарита Кьосева, „Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова към читалище-паметник „Отец Паисий” и „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост”.
Инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни бе подкрепена и от Общината, „Пластимо” АД, осигурило стиропора, както и от скулптора Бойко Джакерски, оформил големите яйца.
Великденските символи бяха изписани на 16 април във фоайето на зала „Самоков”. Първоначалната идея бе рисуването да се превърне в общоградски празник, като стане на площад „Захарий Зограф”, но лошите атмосферни условия попречиха на това намерение. Усилията на малките художници уважиха и кметът Владимир Георгиев, и зам.-кметът Васил Сайменов.

„Вече няколко години извършваме великденски акции. Тазгодишната преминава под мотото „Да украсим великденско дърво”. Благодаря искрено на кмета Георгиев, на директорката на „Пластимо” Силвия Несторова и на Бойко Джакерски за съдействието”, каза за „Приятел” Бойка Буранова, секретар на комисията.
След като изсъхнаха, оригиналните големи фигури бяха поставени на различни места в града ни. Красота на градската среда придадоха и дръвчетата, украсени с по-малки стиропорни яйца. Те също бяха изрисувани от ученици. Дръвчетата „хващаха” окото на преминаващите по центъра и край кръговите кръстовища при Горското стопанство и стадиона.
„Много пролетно настроение на нас и нашите гости”, пожела г-жа Буранова.

Делян Василев

Leave a Reply