Малшанс за Ева Вукадинова на олимпийския слалом в Китай

Младата ни надежда в ските Ева Вукадинова бе сполетяна от голям малшанс по време на олимпийския слалом край Пекин на 9 февруари.
Самоковката допусна неточност във втория манш и не успя да завърши надпреварата. До този момент обаче се стигна след изключително неприятна ситуация в първия манш, когато нашето момиче трябваше да се спусне по пистата два пъти заради груба грешка на организаторите. Човек от поддръжката на трасето се оказа в опасна близост с траекторията на Ева, а един от т. нар. ключове – метален елемент за забиване на колчетата в снега, стърчеше опасно и можеше да доведе до сериозни наранявания на 20-годишната състезателка. Тя успя да се предпази, но този момент наруши тотално линията и концентрацията ѝ. Все пак журито на проявата позволи на българката да повтори старта си. Странната ситуация от първото спускане обаче повлия на представянето на Вукадинова и тя завърши на 49-о място, но със сериозна разлика от 8:54 сек. зад временната водачка Лена Дюр от Германия. Времето на младата ни алпийка на последната междинна контрола в сравнения с първия й старт бе с около 2 секунди по-бавно. Несгодите се отразиха негативно на Ева и впоследствие тя не успя да завърши втория манш. Освен това Вукадинова бе допълнително затруднена и от шината, с която трябваше да се състезава заради контузията в дланта на дясната ръка по време на гигантския слалом отпреди няколко дни, когато стана 36-а и изравни върховото българско постижение в тази дисциплина.
„Изключително разочарована съм от станалото в първия манш – подобни грешки по време на Олимпийски игри са абсолютно недопустими. Това ми се отрази ментално, а оттам дойде и по-голямата разлика при второто ми спускане. Разбира се, можеше да се представя и по-добре във втория манш, но аз направих всичко по силите си и не съжалявам за нищо. Надявам се на следващата олимпиада да бъда още по-подготвена – готова съм да да работя усилено, за да подобря резултатите си на предстоящите големи състезания. Първото от тях е световното първенство за младежи в началото на март в Канада”, сподели Вукадинова след дебютното си участие на Олимпийски игри. Преди това тя ще трябва да се възстанови от контузията на ръката, което се очаква да отнеме около две седмици.
Олимпийска шампионка в слалома стана Петра Влъхова от Словакия, която бе дала 8-о време в първия манш, но стигна до заветната цел със страхотното си спускане във втория. Втора се нареди австрийката Катарина Лийнсбергер, а трета стана Уенди Холденер от Швейцария. Лидерката от първия манш Лена Дюр се размина с медалите и завърши на четвърто място.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*