Мальовица е красива и зиме

Снимка: Добромир Фингарски

И тази година традицията бе спазена – в края на януари ръководителката на „Клуб 5” на пенсионера в София Надя Касабова доведе на Мальовица десетки възрастни любители на планината от столичните райони „Люлин”, „Надежда” и „Връбница”, както и група младежи. Няколко самоковци придружавахме гостите.
Когато пристигнахме, пистите на курорта вече бяха окупирани от много любители на белите спортове. Сред тях имаше и доста деца, които се учеха на скиорски умения, радваха се на снега, чистия въздух и красивите гледки. А тук те са наистина безброй. Това са и камъните в реката с големите бели гугли, боровете с преспите сняг, пътеката, която води към хижата и върха…
Времето бе чудесно и докато се изкачвахме нагоре, се наслаждавахме на всичко около нас.
Хижата ни посрещна с приятни изненади. Много неща тук са подновени, подобрени. Топло и уютно бе и навсякъде и от всичко личеше грижовността на домакините. От една година стопани тук са самоковците Венета и Николай Маркови. Те са извършили частичен ремонт, приготвили са и материали за продължаване на работата през пролетта, когато трябва да довършат започнатото.
Сега хижата разполага вече с нови нарове с дебели солидни матраци. Има баня и топла вода тече от всяка чешма. За всичко това стопаните наистина заслужават поздравление, защото много хора се качват горе и очакват добро посрещане.
Участниците в нашата голяма група бяха нагостени с топли супи – леща, боб, шкембе, със скара, чай, кафе, любезно поднесени от домакините.
Много смях предизвика т. нар. кравешки барометър – опашка, който от много години стои на входа на планинската сграда. На него пише:
„суха ли е – слънчево
мокра ли е – дъждовно
твърда ли е – студено
заледена ли е – сняг
клати ли се – вятър
не се ли вижда – мъгла
няма ли я – ураган…”
Хижа „Мальовица” е разположена на 1960 м н. в. Първата сграда тук е от 1934 г., втората – от 1958 г. Наоколо има и бунгала, а наблизо е и заслонът „Орлица”.
Всички участници в екскурзията споделиха, че се чувстват заредени с положителна енергия за дни и седмици напред.
Когато пък се върнахме от хижата, се присъединихме към останалите посетители на хотел-ресторант „Ален мак” в курорта. Тук настъпи царството на песните, хората и танците. С китара и чудесно изпълнение на всякакви песни се изяви Георги Атанасов от „Клуб 5”.
Върхът е атакуван многократно, макар да е труден и е обявен за дългогодишен символ на туризма в България. Така че д
Дали е под снежни преспи или със зелена трева и цветя, с бълбукащи водни потоци, пътят за Мальовица е привлекателен за всеки, който остава верен на мисълта „Човекът е човек, когато е на път”. А красотата тук наистина е през всеки сезон. В това се убедихме за пореден път и всички ние – софийските и самоковските излетници.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*