Новини, Туризъм

Мальовица ни зове…

Мальовица – красива по всяко време – и като ледена принцеса, и като пролетно цвете! Привлекателна и чаровна, привлича малки и големи – да се спускат по белите писти или да пътешестват по пътеките към върха.
Тук гостуват в последната неделя на януари многобройна група туристи от София. И самоковци се присъединяваме към 120-те планинари от София – пенсионери, а и по-млади, по пътя през снежните преспи към хижата, кротнала се под върха.
Надя Касабова, председателка на столичния пенсионерски клуб № 5, е насъбрала и настроила за пътешествие участници в спортната група за здраве „Люлин” с ръководител Нели Ковачка, от пенсионерските клубове „Връбница”, „Надежда” и от район Слатина.
Върхът се крие зад мъглата. С нас тръгва и бившата шефка на столичния клуб за гоблени и бродерии Роси Бакалова. Тя идва за пръв път и гори от желание да се качи поне до хижата. За жалост, това не може да стане – огромни преспи, бурен вятър и смесен валеж от дъжд и сняг ни принуждават малко преди хижата да се върнем назад.
По пистите вече с весела гълчава се спускат стотици деца и младежи. Масово щурмуват ски лифтовете, за да си доставят невероятно изживяване.
Не можем и да не се снимаме при изключително красивия снежен чичко, изваян и украсен от момчетата от ски гардероба към комплекса.
Влизаме в ресторант „Ален мак”, където купонът е вече във вихъра си. Лили Мирчева, корепетитор на хор „Планинарска песен”, е разтегнала своя верен и постоянен спътник – акордеона. Нора Делчева, Йордан Станчев, Надя Касабова и младият и много талантлив Виктор Кръчмаров са извисили гласове, а другите им пригласят. Изпълняват се всякакви песни – народни, оперни, оперетни. А когато Бони Милчева, водещата на предаването „Ако зажалиш…” по СКАТ, нагази във водите на чаровните и незабравими градски песни, моментът стана още по-приятен.
Не липсват и домашно приготвените погачи, баници, кексове, ракийка, вино… Така уважаваме, макар и насред планината, с питиета, песни и танци и царя на лозята – Трифон Зарезан.
И така е всяка година. В края на януари поне за един ден десетки софиянци напускат столицата със замърсения й въздух, с домашните грижи и обичайното всекидневие. Времето, прекарано заедно в красивата Рила, сприятелява и оставя скъпи спомени у всеки за цял живот.

Димитрина Божилова

Leave a Reply