Култура, Новини

Маратон на четенето и в Говедарци

Библиотеката при читалище “Христо Ботев-1928” в Говедарци се включи в националната кампания “Маратон на четенето”.
На 4 април учениците от втори клас с ръководител Елена Атанасова при ОУ “Димчо Дебелянов” четоха откъси от “Патиланци” на Ран Босилек. За ползата от четенето им говори библиотекарката Ася Даргова. Тя им разказа и защо 2 април е избран за Световен ден на детската книга. Обсъдени бяха приказки на Андерсен.
На 5 април в клуба на пенсионера Ася Даргова чете пред по-възрастните “История славянобългарска”. Изявата бе посветена на 250-годишнината от написването на книгата и 290-годишнината от раждането на нейния автор – основоположник на родното Възраждане. Голям интерес сред възрастната аудитория предизвикаха и разказите и фейлетоните на Георги Маков, дарил свои книги на библиотеката и работил в ДСС-Говедарци преди години. Много от слушателите познаха в героите на Маков свои близки и роднини и се посмяха от сърце.
На 6 април учениците от 3 клас с ръководител Зорница Петрова при ОУ “Д. Дебелянов” пък четоха приказки на Андерсен пред най-малките – възпитаниците на детска градина “Незабравка”. Имаше и кратки драматизации. От името на читалището на малчуганите бяха подарени книжки с приказки.
Маратонът на четенето ще продължи в селото до 23 април.

От читалищното ръководство

Leave a Reply