Култура, Новини

„Мариан Бачев и Аркадия фюжън Арт” с нов триумф на „Театър без граници”

Седмият национален фестивал на любителските театри „Театър без граници” спусна завесата на 27 октомври. Цяла седмица преди това публиката се наслаждаваше на сцената на читалище-паметник „Отец Паисий” на спектаклите на 20 самодейни колективи от цялата страна.
Наградите бяха присъдени от жури с председател популярният актьор от Народния театър „Иван Вазов” Антон Радичев и членове – режисьорът и актьор Иван Танев и режисьорката Цветанка Почеканска.
Голямата награда за цялостно представяне на името на читалище-паметник „Отец Паисий” получи Театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия фюжън Арт” – София. Специалната награда за най-добър спектакъл на Община Самоков пък заслужи театър „Цветан Станков” при читалище „Иван Вазов” в Костинброд. От името на Общината кметът Владимир Георгиев връчи на призьорите и парична награда от 200 лв.


Наградата за режисура отиде при театралния състав от читалище „Светлина” в голямото сливенско село Кортен. Призът за сценография на името на забележителния художник и наш съгражданин Александър Миленков завоюва пиесата „Големанов”, представена от колективите от Горна Оряховица и с. Драганово.
Наградата за най-добра мъжка роля на името на незабравимия самоковски актьор Иван Близнев-Бая стана притежание на Илиян Илиев – за ролята на кмета от спектакъла “Не сме от тях” по Чудомир на читалище “Христо Ботев” в Ботевград. За най-добро изпълнение на женска роля на името на обаятелната самоковска актриса Адриана Атанасова-Дончева бе отличена Мариана Будева за играта си в „Изнасиленият мъж” на театър „Проф. Гочо Гочев” от Каварна.
Наградите за поддържаща мъжка и женска роля пък зарадваха Иван Стаматов за ролята на дядо Енъо от спектакъла „Женско царство” на колектива от с. Козаревец и Дарина Хаджиева за ролята на кметицата от спектакъла “Без докачение, моля” на театралите от Раднево.
Призът за най-добър младежки спектакъл пък взе столичният Младежки театър „Драмеди”. Отличени за мъжка и женска роля при младежките трупи бяха Димитър Стойнов и Радостина Ангелова, участници в спектакъла „Предложение” и пригодения разказ за сцена „Годеник и дядо” на столичната театрална школа „Юлий”. Журито присъди и поощрения на постановките “Не всеки крадец е мошенник” от Дарио Фо на актьоарите от Брезник и „Бар роза и венец“ от Джон Пристли на колегите им от Велико Търново.
Призьорите бяха възнаградени със статуетки и грамоти.


„Самоков е един от любимите ми градове. Много приятели имам тук и в Боровец. Често съм идвал тук, да играя във вашия салон. Имате невероятна публика, която има страхотно усещане по отношение на театъра, а този фестивал беше невероятен. За първи път съм от другата страна на сцената като председател на журито. Направи ми впечатление, че много хора се занимават с театър в цяла България. Поздравявам всички тези самодейни актьори”, каза при закриването на фестивала и награждаването ръководителят на журито Антон Радичев.
От името на носителите на голямата награда Мариан Бачев благодари за признанието. „Получаваме наградата за втора поредна година, което за нас е огромна чест и отговорност. Самоков винаги ни е посрещал много радушно. Благодаря на всички, фестивалът беше чудесен”, възкликна известният актьор.
Сред присъстващите на церемонията беше и зам.-кметът Люба Кленова. Водеща пък бе Ралица Стоянова.
Председателят на читалището Стоян Пашов благодари на Общината, на кмета, на служителите на читалището, на журито, както и на всички актьори и на публиката. Пашов покани още отсега всички догодина на Осмия национален фестивал на любителските театри „Театър без граници”.

Делян Василев

Leave a Reply