Новини, Шарен свят

Марийка Попхристова навъртя 100 лета

Баба Марийка с дъщеря си Цветанка, правнучката Диана, внучката Димитрина и зетят Димо

Родената на 18 януари 1912 г. наша съгражданка Марийка Николова Попхристова навърши 100 години. По този повод в дома си на самия ден тя бе поздравена сърдечно от кмета Владимир Георгиев, зам.-кмета Радослав Стойчев, представители на местни медии.
Домакините – дъщерята Цветанка, зетят Димо Димов, внучката Димитрина и правнучката Диана, бяха поласкани от посещението, но същевременно се бяха и подготвили за гости във връзка с голямото събитие.
Макар и на легло и с увреден слух, баба Марийка с щастливи очи оглеждаше гостите си и благодареше за вниманието им. Кметът й връчи голям бял букет хризантеми, поздравителен адрес, плакета на Самоков и парична сума.
Юбилярката днес се радва на две дъщери, трима внуци, седем правнуци и

Столетничката бе приветствана в дома си лично от кмета Владимир Георгиев

един праправнук. Тя е коренячка самоковка. Още като дете е започнала работа в първата текстилна фабрика в града ни. Спомня си, че при проверки са я криели в кошовете с прежда. Дълги години е била текстилна работничка. По-късно се е трудела в бакалия. Отглеждала е животни, стопанисвала е и градина южно от града. Останала без съпруга си преди близо 40 години. Сега, в къщата си на ул. “Христо Ботев”, се радва на големите грижи, полагани за нея от семейството й и особено от дъщерята Цветанка.
Как е доживяла един век? Близките обясняват, че баба Марийка винаги е
работела – от дете до преди само няколко години. Храни се умерено, никога не е прекалявала. По празници пийва и по чашка ракийка. Цял живот е обичала да е на чист въздух. Не се бърка в чужди проблеми, избягвала е разправиите, конфликтите.
Марийка Похристова в момента е четвъртата столетничка в общината. По жребия на съдбата водачките в своеобразната класация също носят това сакрално име. Най-възрастната самоковка – Мария Филипова Андонова – е на 103 години. Съгражданката й Мария Георгиева Дамянова е на 102, а Василка Масларска от Ярлово е на 101 години.

1 Comment

  1. Anonymous

    ДА СИ ЖИВА И ЗДРАВА!!!

Leave a Reply