Баскетбол, Новини, Спорт

Маринкова и трио на „Рилски” изведоха националките до 14 г. до две победи в Словения

Ръководеният от самоковката Маргарита Маринкова национален отбор по баскетбол за момичета до 14 г. завърши на 8-о място в силен международен турнир в Словения /15-18 август/.
Българките загубиха от домакините на старта на надпреварата с 50:70, а в последния си мач от груповата фаза допуснаха поражение и от Полша /51:66/. Между тези две срещи младите ни сънароднички победиха Босна и Херцеговина с 60:43 и Израел с 61:54. Така България трябваше да играе за разпределение на местата от 5-о до 8-о, където загуби от Латвия /41:55/ и Израел /44:48/.
Основна роля в тима имаха три момичета, които в края на юни вдигнаха републиканската титла с отбора на „Рилски спортист”. Капитан на националките бе Ивана Бонева, а доста игрово време получиха още Моника Борисова и Деница Манолова. Бонева бе най-резултатна срещу босненките /18 точки и по 5 асистенции и борби/ и Полша /20 т./, а в първия мач срещу Израел се отчете с 15 пункта – с две по-малко от съотборничката си Борисова. Моника бе сред лидерите на тима и във втората среща с еврейките /11 т./, както и в сблъсъка с Латвия /7 т./. Манолова пък се изяви с 12 т. срещу Словения и общо 20 пункта в двата мача с Израел, като при победата добави и впечатляващите 12 борби.
Преди това момичетата изкараха подготвителен лагер в Самоков, където за баскетболното им израстване се грижиха още помощничката на Маринкова в националния тим Калина Попянкова, бившият селекционер на мъжкия представителен тим на страната и на „Рилски” Росен Барчовски и бившата националка и баскетболистка № 1 на България за 2003 г. Теодора Петрова-Бозова – съпругата на Йордан Бозов. По време на подготовката част от разширения състав на националната формация бе още една самоковка – Цветина Радойкова.

Leave a Reply