Марица заслужи второ място на фестивал в Пловдив

“Рилски звуци” – Марица

Старата градска песен звучи като магия, в която има много любов. Тя ни връхлита като стихия, за да остави в душите ни красив белег. Тази магия е докоснала с нежните си криле стотици мъже и жени, които се стекоха отблизо и далеч в Пловдив на 7, 8 и 9 юни. Градът на тепетата е кандидат за Културна столица на Европа за 2019 г. За 13-и пореден път сега този красив голям град край Марица събра в конгресната зала на панаирното градче хорове, групи и състави от Пловдивско, Пазарджишко, Врачанско, Русенско, Хасковско, Кюстендилско, Старозагорско, Варненско, Бургаско, Софийско, от още много градове и села, в които се пеят тези вълнуващи песни за любовта и приятелството.
Идеята на фестивала е чрез изпълненията да се покаже, че тези песни са едно голямо богатство в българската съкровищница. То трябва да се пази, да се пренася през годините и да се предаде на бъдещите поколения.
Всички участници във фестивала показаха с много добрите си изпълнения, че ценят тези песни с прекрасни текстове и приятни мелодии. Те ни върнаха в младостта, съживиха в душите ни спомените за първата сладка целувка, за първата незабравима любов. Директорът на фестивала Карамфила Йоргова изрази увереност, че ще се постигнат отлични резултати и хора от всички възрасти ще почувстват магията на нежните чувства.
В този традиционен фестивал на старата градска песен с красивото име „Нежни чувства” взеха участие и състави от нашия регион – групите за стари градски песни „Ибърски звуци” от Радуил и „Рилски звуци” от Марица, както и състави от Ихтиман, Долна баня и Костенец.
Нищо, че годините са изсипали сняг в косите, нищо, че краката наболяват – това не спира ентусиазма и желанието. За силни страсти пяха всички, а достойно сред тях се наредиха и представителките на Марица и Радуил.
Жените от Марица и техният кавалер дори спечелиха, напълно заслужено, второто място. Певиците изпълниха много добре песните си, подкрепяни от акордеона на Васил Сотиров.
„Песен за Марица”, съчинена от колежката им Йорданка Атанасова, им е любима и се е превърнала дори в своеобразен химн: „Тук, под гордата Рила,/ дето Марица тече,/ се е сгушило селце/ и Марица то се зове./ Ой, Марица, Марица,/ чудно хубаво селце,/ в теб живеят хората/ с весело сърце./ Твоята земя е рай/ с богатия си урожай;/ дивен и прекрасен край -/
слънце в небето сияй!”
Радуилки бяха в намален състав, но също пяха с голямо желание за добро представяне.
Много силни бяха изпълненията и на групите от Обзор, Бургаско, Бяла, Варненско, от Сливница, Завет, Сунгурларе. Веселина Колева и Никула Димитрова пък разиграха сърцата със свирни на устна хармоника.
Фестивалът се проведе под патронажа на кмета на Пловдив Иван Тотев, със съдействието на Община Пловдив, пловдивската Нова българска телевизия, Регионалния център на БНТ, Радио Пловдив и хотел „Лайпциг”.
Организацията беше много добра. Членовете на журито – Развигор Попов и Мими Иванова, посрещаха доброжелателно всеки колектив и след прецизна оценка лично поздравяваха най-добрите изпълнители.
…На отиване и на връщане нашите групи пяха какви ли не песни. Всеобщо беше желанието и за нови подобни изяви в бъдеще.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*