Марица и Белчин се изявиха в Кюстендил

След празника на черешата – хем вкусен, хем красив, в Кюстендил три дни се игра, пя и свири в чест и памет на известния в миналото кюстендилски народен певец Благовест Порожанов.
Всяка година в началото на юли на откритата сцена в парка на областния град от всички краища на България се стичат певчески, музикални и танцови състави, групи и ансамбли. Тукашният фолклорен фестивал носи древното име на Кюстендил – „Пауталия”. През тези три слънчеви и жарки дни на сцената се изявиха самодейци от София и Шумен, Плевен и Монтана, Ловеч и Гоце Делчев, Перник и Радомир, Благоевград и Невестино… С автентични песни се открои женската фолклорна група „Свиленица”, а с танци – състав „Белчинче” с ръководител Милка Будинова от Белчин.
Самодейките от Марица – Ирина Куртева, Верка Стоянова и Василка Александрова, са наистина само три, но успешно се представят на фестивали под красивото име на състава – „Славей”. Буквално преди дни те се завърнаха от традиционния фестивал в родопския град Костандово с диплом и плакет. Преди това пък на фестивала в Сапарева баня грабнаха третата награда. Събират се често, както сами споделят, на кафе и сладкиш, и пеят с удоволствие стари народни песни.
На фестивала се очакваха и певиците на Райово. Не успяха да пристигнат колежките им от Горни Окол. Но най-важното е, че на всички подобни празници има групи от Самоков и района, които се представят достойно.
А за авторитета на традиционния кюстендилски фестивал говорят и имената на членовете на журито, сред които бяха проф. Петър Льондев, народната певица Олга Борисова, доц. д-р Георги Петков, д-р Маргарита Кръстева и др.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*