Култура, Новини

Марияна Попова ще ни гостува?

Снимка: архив

За концертната програма навръх празника на града ни – 21 август, има идея да бъдат поканени Марияна Попова и млади изпълнители от “Х-фактор” и “Гласът на България”, стана ясно на поредното заседание на организационния комитет, който подготвя програмата за различните прояви.
Заседанието се състоя на 6 юли. Изяснено бе, че на 21 август ще бъде официалната част на празника с концерт, тържествен водосвет и награждаване на спортиста и отбора на годината.
Ден по-рано пък в Самоков ще гостува виртуозът-цигулар Васко Василев. Тогава ще бъде открита в Художествената галерия и изложба на самоковския художник Александър Миленков – първия български сценограф.
По традиция навръх св. Богородица – 15 август, сряда, ще бъде курбанът в Митрополитската църква. Очаква се на този ден да се състоят и съборите на каракачани и роми.
На 16 август вероятно ще бъде открита фотоизложба, посветена на честването на празника през годините. През следващите дни се предвиждат концерт в читалище-паметник “Отец Паисий” и различни младежки изяви – парад на изкуствата, конкурси за “Мини Мис” и “Мини Мистър”, изпълнения на състави и др.
Ще бъдат организирани и фолклорни надпявания, надигравания и надсвирвания с участието и на групи от община Ковачевци, Пернишка област, и Димитровград, Сърбия. Известно е, че тези две общини и нашата изпълняват съвместно трансграничен проект.
На 18 август, събота, ще се проведе традиционният фестивал на туристическата песен “Бялата порта на Рила”. На следващия ден пък ще бъде празничният курбан на Бельова черква. Също в неделя, на 19-и, “Арена Самоков” ще посрещне многобройни гости – зрители на различни спортни прояви, в своя Ден на отворените врати.

Leave a Reply