Мария Ицова озари библиотеката с красиви пейзажи, цветя и абстракции от 12-ата си изложба

Художничката Мария Ицова откри 12-ата си самостоятелна изложба във фоайето на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” навръх 21 ноември – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и младеж.
„Денят едва ли е избран случайно, защото Мария отдавна е обърната към духовното и към християнските ценности. Няма как човек да не почувства светлината, която струи от нейните платна”, изтъкна от името на домакините в началото Мирослава Мирчева. Тя изрази и съжалението си, че характерните за лъчезарната дама икони липсват от експозицията. От всичките картини – от първата изложба през 2005 г. досега, обаче в дома на авторката им са останали едва няколко бройки. „Ако приемем, че картините са рожби на своя създател, то приемам, че смисълът е да ги пуснеш и те да намерят своя нов дом и живот. Затова ти пожелавам и след тази изложба да се прибереш „гола” в това отношение”, обърна се Мирчева към Ицова.
Художничката пък подчерта, че денят е празничен за нея, защото след близо двегодишно прекъсване отново може да се срещне със своята публика. Дори претърпян наскоро инцидент с велосипед и получената вследствие това фрактура на ръката не са и попречили да завърши някои от представените картини само с три пръста.
„Освен духовността, която ми дава самото рисуване, за мен е огромно удоволствие и да гледам картините. Бих нарекла това изкуство на съзерцанието – не е нужно човек да разбира от живопис, за да гледа и да вникне в една картина, чието въздействие е също така непосредствено, както природата и всичко, което ни заобикаля”, сподели Мария Ицова. Тя разказа, че всички големи музеи, които е посетила, разполагат с места за сядане, където човек да седне и да съзерцава съответния експонат.


„Една картина може да предложи цяло пътешествие, ако човек й отдели поне минутка. Тогава той може да потъне в нейния свят и да се пренесе в друга действителност. За да получите истинска наслада, когато гледате картина, е хубаво да застанете известно време и да „пообщувате” с нея”, препоръча Ицова на присъстващите ценители на изкуството.
Любезните домакини пък предложиха това да стане на дневна светлина, когато още по-добре може да се види и оцени цветовата гама и възприятията да са още по-истински.
Изложбата условно има три раздела: пейзажи, които стават все по-изпипани и вече може да се каже, че със специфичната си светлина и филигранно изпълнение са патент на Мария; цветя, които са толкова истински, че ти се иска да ги докоснеш и погалиш; абстракции, които са удачно разположени между другите й картини. Художниците рядко сменят реалистичната живопис с абстрактните творби, но явно Ицова не се страхува да експериментира, а полученият резултат е повече от положителен, тъй като тези картини внасят допълнителна хармония и светлина в изложбата.
„Самата художничка е като един красив експонат”, изтъкна Димитър Слатински и връчи на усмихнатата жена диск с музикални творби. Ицова получи и още много букети и пожелания от своите почитатели. Това стана и по време на изисканата почерпка, която предразположи за приятни разговори и непосредствено общуване.
Самата изложба е и базар, като цената на изложените картини варира от 30 до 450 лв. Творбите на Ицова ще останат в библиотеката до 10 декември, а всеки желаещ е добре дошъл между 8 и 17.30 ч. в делничните дни.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*