Култура, Новини

Мария Ицова пресъздаде красотата на зимата

Мария Ицова

Върхове, забили бели шапки в облаците; борове, разкрасени с изящни снежинки; езерни огледала, покрити с лед; смели птички, разхождащи се по снега; хижи, гушнати от дълбоки преспи…
Тези и много други пейзажи бяха сякаш слезли сами от планината, за да се настанят на топло в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” – любезен домакин на поредната изложба на Мария Ицова.
Самата изложба бе открита на 10 декември. Девет пъти вече Мария се представя в Самоков, два пъти – в Дупница. Ицова е участвала заедно с други колеги и в съвместни изяви по случай годишнини и различни празници.
„Почти всичките ми картини от тази изложба са на зимна тематика. Мисля, че зимата не е само студена и за някои неприятна. Тя е и много красива, весела, празнична. Обичам да ходя из Рила и после да пренасям впечатленията си върху платното. Акварелите ми са създадени по действителни случки”, сподели Мария.
Тя е била 20 дни и в Италия, направила е много снимки и може би след време ще нарисува пейзажи и от там…
Занимавам се с живопис от 10 години, а с иконопис – от 20. Иконите се рисуват по-бавно, по-прецизно, трябва да се спазват правила, канони. Уча се – докато е жив човек, се учи, но и преподавам с удоволствие”, каза още художничката.
„Мария ни оказа чест да представи своята предколедна изложба при нас и да ни разкаже чрез четката и боите за своето отношение към природата. Всичко, което е видяла, го е пречупила през своя поглед и чувственост и затова картините й са много вълнуващи”, заяви при откриването Албена Ихтиманска, гл. библиотекар.
За творчеството на художничката говори и Иван Ненов. Напомнено бе, че Мария от староеврейски означава силна, постоянна.
„Когато Мария ме покани на изложбата, ни най-малко не се поколебах. Отдавна се познаваме – изглежда много крехка, но е устойчива и здраво стъпила на земята. Бързо навлезе в материята на живописна и става все по-добра. Пожелавам й здраве, весели празници и още много изложби”, добави скулпторът Бойко Джакерски.
Присъстващите се увериха с очите си, че човек като Мария Ицова притежава красота не само вътре в себе си, но я и разпръсква наоколо. Който разбира от изобразително изкуство, усеща, че това е поезия, която художниците пишат с четка и бои като отражение на своите вълнения, виждания и чувства.
Откриването завърши със скромен коктейл, на който творческите разговори продължиха.
Ценителите на изкуството биха могли да си закупят и картини от изложбата.

Димитрина Божилова

Leave a Reply