Здраве, История, Новини, Статии, коментари, Читателски

Мария Пукавичарова-Попкостова – една от първите акушерки в Самоков

Навършиха се 140 години от рождението на една от първите акушерки в Самоков – Мария Михайлова Пукавичарова-Попкостова. Тя е връстница на Освобождението. Родена е на 25 февруари в годината, когато руската войска освобождава нашия град.
Останала жива след няколкото починали деца на Михаил Турмачки от с. Чуйпетлово и Донка Кюлафлийска от с. Дрен, заселили се в Самоков след потушаване на Априлското въстание и приели фамилното име Пукавичарови. Мария живее в семейството на родителите си, като учи или работи, за да помага на майка си при отглеждането на по-малките деца, от които остават живи двама братя и една сестра. Бащата често отсъства от дома, запилян по гурбет в Румъния или Русия.
Когато навършва 16 години, искат да я омъжат, но тя успява да заблуди майка си, че приготвя чеиза на мома от Долната махала и с приятелката си тръгват през нощта за Долна баня по стария път. Преобличат се в панталони, отрязват си плитките пред ханчето и пренощуват в него. На сутринта потеглят с пътник, който ги насочва как да стигнат до Костенец и оттам с влак до Пловдив.
На пазара в Пловдив се цаняват за слуги: Йорданка, приятелката – в докторско семейство, а Мария – в руско семейство с две деца: Оля и Таня. Условието на Мария било срещу слугуването да ходи на училище. Записала се в гимназията под името Ангел Кънчев, а документи не представила, защото… били изгорели при пожар.
Така продължило близо година, но рускинята /съпруга на Орес Георгиев, пръв приятел на Димитър Благоев/ се усъмнява, че слугата е момче и разкрива измамата. Облича девойката в рокля и я спира от училище. Разбрал за това, съученикът й, с когото седяла на един чин, се разплакал.
Междувременно семействата на двете момичета успяват да ги открият и да ги върнат в Самоков. Тук Мария продължава с ученето в гимназията, но и денонощно работи като шивачка.
Две дини под една мишница – не става! Напуска гимназията, но любовта й към ученето я отвежда в София, където през 1900 г. завършва с отличие Първото женско стопанско училище „Мария Луиза”. Още същата година се омъжва за Христо Петров Попкостов, по професия обущар. През 1901 г. им се ражда син – Асен.
Минават години и Мария пак решава да учи. Завършва двегодишното акушерско училище при Майчин дом „Княгиня Мария Луиза” през 1915 г. и получава званието акушерка с право на практика в България.
Младата жена се връща в Самоков. Годините са тежки – това е времето на Първата световна война. Мария веднага започва работа в болницата, където обслужва ранените, а акуширането е след това.
„Акушерката” или „Госпожата” – както бе известна тя в града ни, работи до откриването на Родилния дом. Тридесет години! По цели нощи бди до леглото на бъдещата майка, като се старае да облекчи болките й. Когато рожбата се роди, тя я къпе, а след това седем дни поред навестява родилката, къпе бебето и дава указания на младата майка. И през тези години няма нито един смъртен случай…
Мария Михайлова Пукавичарова-Попкостова почина на 1 септември 1967 г., на 90 години.

Мария Диманова

Leave a Reply