Новини, Шарен свят

Маркират допълнително дървесината като мярка срещу контрабандата

Инж. Александър Кроснев

Край Поповяне на 5 май директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев и шефът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов демонстрираха допълнително маркиране на добита дървесина с пластини с уникален идентификационен номер. От този месец в самоковското горско стопанство и в останалите поделения на Югозападното предприятие се въвежда подобно допълнително маркиране преди транспортирането на дървесината. Целта е да се ограничи контрабандата в гората.
Практика е позната отдавна в Европа. По подобен начин отскоро работи и Общинското лесничейство. Така се проследява цялото движение на дървесината до крайния потребител. Пластмасовите пластини не заменят, а допълват обичайната контролна горска марка с подробна информация. Според запознати пластините не могат да бъдат сваляни или манипулирани. Цената на всяка от тях е около 15 стотинки. Горските се надяват, че разходите ще се покрият от спасените масиви.
Незаконната сеч нанася доста поражения и в нашия район. По този повод в края на април в града ни бе организиран и граждански протест. Горските власти междувременно създадоха подвижни екипи и въведоха денонощни дежурства, но набезите в гората продължават.

Leave a Reply