Марлена Станоева: „Книгата е моят емоционален отдушник”

Марлена Станоева от филиала на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” в Четвърти квартал гостува на 26 октомври на второкласниците с учители Даниела Околска и Лидия Найденова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” по повод Националната седмица на четенето. Библиотекарката завладя вниманието на децата и срещата, макар и продължила около час, мина неусетно.
„Първите ми спомени от допира с книги е от времето, когато интернетът не беше измислен, а по телевизията имаше само една програма”, хвърли Станоева слушателите си в дебрите на непознатото за тях минало. Тя им разказа, че нейната баба постоянно й е чела книжки и малката Марлена е знаела много от тях дори наизуст. Родителите й също наблягали на четенето. „Хубаво е да споделяш радостта от четенето с близките си”, насърчи малчуганите М. Станоева. Тя си спомни, че любими са й били приказките на братя Грим, Шарл Перо, Андерсен, както и прекрасните български и руски народни приказки.


„Самите приказки носят морални и човешки ценности и в тях винаги доброто побеждава злото”, изтъкна библиотекарката. Тя все пак открои любимата си книжка – тази за палавниците Макс и Мориц, и призна, че и тя е била палаво дете. „Занимавах се с всякакви спортове, но въпреки това книгата ми бе най-добрият приятел. Четях всяка свободна минута, дори и по лагери”, припомни М. Станоева, която е и изкусен скиор. Във връзка именно с това тя посъветва малчуганите да спортуват и бе категорична, че спортуването и учението са две напълно съвместими дейности.
Леля Марлена, както я наричаха учениците, които я познават покрай любимата си библиотека, заяви, че настоящата работа й носи огромна радост и професионално удовлетворение, защото има възможността и да общува с най-различни хора. Тя добави, че в днешно време е модерно да се чете навсякъде /в парка, в обществения транспорт и пр./ и по всякакъв начин /на хартиен носител, чрез таблети, смартфони и пр./.
„Лично аз чрез книгите давам воля на емоциите си, книгата е моят емоционален отдушник”, откровена бе Марлена Станоева.
Тя отговори на още много въпроси, а накрая получи и символичния Ключ на приятелството на учениците от 2-б клас. На ключа гостенката написа крилатата фраза на Айнщайн: „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки”.


В края на срещата пък седмокласниците Таня Георгиева и Георги Стоилов с учител Анета Маркова връчиха книжка със специално подбрани от тях гатанки и стихотворения като дар на второкласниците.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*