Новини, Шарен свят

Мартениците гонят злото и привличат доброто

1 март отбелязва пристигането на Баба Марта, а според народните представи с нея идват и пролетта, и новата стопанска година. На този ден, както се знае от памтивека, се подаряват мартеници. Те са особен вид амулет, който гони злото и привлича доброто.
Традиционната мартеница се изработва от червен и бял вълнен или памучен конец, усукани задължително поотделно наляво, след което двата се събират и усукват надясно. Белият цвят първоначално символизира мъжкото начало, силата. По-късно под въздействието на християнската митология бялото започва да обозначава непорочността. Това е и цветът на Христос. Червеният цвят пък обозначава женското начало, здравето. Червеното е знак на кръвта, на зачеването и раждането.
Изготвянето и носенето на мартеници се смята за уникална българска традиция, макар че в леко променен вид обичаят присъства и в Румъния. Там мартеници носят само жени, докато в България ги носят всички. С мартеници се закичват и българите в Западните покрайнини, както и навсякъде по света.
Мартеницата се носи отляво до сърцето, а също като гривна или гердан. С мартеници някои окичват дори и домашните животни, и плодните дръвчета.
Мартеницата се сваля, когато се види първия щъркел, лястовичка или цъфнало дърво и се завързва на плодно дръвче. В някои райони хвърлят мартеницата в реката, за да им върви по вода и всичко лошо да изтече. Или пък я поставят под камък и след време по нея се гадае каква ще бъде годината. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна, успешна.
Най-известната легенда за празника гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийците, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на птица с бял конец. Докато лети обаче, птицата е забелязана от византийски войници, които със стрела я раняват. Въпреки раната птицата пристига успешно в българския лагер, белият конец обаче вече бил отчасти червен от кръвта й. Така възникнала мартеницата, която се носи и днес.

Leave a Reply