Други, Новини, Спорт

Мартина Хаджийска стана държавна шампионка за жени, Чепилова и Казанджиева също с медали

Общо шест медала – по два златни, сребърни и бронзови, завоюваха състезателките на самоковския клуб „Сатори” от държавното първенство и надпреварата за купа „Верея” по карате киокушин, състояли се на 31 март в Стара Загора.
Мартина Хаджийска надмина очакванията и още в първото си състезание при жените стигна до републиканската титла в категория над 60 кг. Навършилата 18 години на 6 март състезателка за сефте излезе на татамито без протектори, но това не й попречи да детронира на финала европейската шампионка за 2017 г. Любомира Николаева! С това Хаджийска заслужи и специален приз за висок боен дух. Тя бе наградена лично от шихан Асен Асенов – един от основоположниците на този спорт в България.
Мария Чепилова имаше лека травма, но стисна зъби и се пребори за сребърното отличие в категория над 60 кг при девойките старша възраст. Тя отстъпи по точки в последната битка на световната шампионка за 2017 г. Мариела Любенова.
Още при дебютното си участие в официално състезание Никол Казанджиева също стъпи на подиума. Тя се окичи с бронзов медал в изключително оспорваната категория до 55 кг при девойките старша възраст.
Дебютиралият Антон Соколов пък бе единственият представител на „Сатори” от силния пол. Той обаче не успя да пробие напред в силната категория до 70 кг при младежите старша възраст.
Резултатите и на четиримата ни представители се дублират за държавното първенство и за купа „Верея”.
Наставник на нашите каратеки е сенсей Румен Санкийски.
Следващото състезание по карате киокушин от националния календар е за момчета и момичета до 12 и до 14 г. Надпреварата ще се състои на 12 май във Велико Търново. Все още не е ясно дали в турнира ще участват и самоковски състезатели.

Делян Василев

Leave a Reply