Атлетика, Други, Новини, Спорт, Туризъм

Мартин Секулов и Явор Пиралков – в първата половина на „Витоша рън”

Снимка: www.ski.bg

И двама самоковци участваха в състезанието по планинско бягане „Витоша рън”, състояло се на 27 август. Общо 165 ентусиасти, между които нашите съграждани Мартин Секулов и Явор Пиралков, премериха сили, издръжливост и бързина в бягането от центъра на София до първенеца на Витоша – Черни връх /2290 м н. в./.
Секулов и Пиралков – приятели както помежду си, така и на спортуването и планината, се придвижваха един след друг през цялото време и в крайна сметка успяха да завършат в първата половина на класирането в изтощителната надпревара – на 63-о и 64-о място с еднакво време от 2.35:31 ч. Така любителите-маратонци повториха упражнението отпреди няколко седмици, когато финишираха рамо до рамо на „Рила рън” – с начална точка Туристическата градина в Самоков и финал на вр. Мусала.
Общо 155 души успяха да преодолеят тази събота 17-километровата скоростна отсечка с денивелация от 1700 м. Участниците стартираха в близост до Националния музей „Земята и хората”, а до Черни връх стигнаха през Южния парк, ул. „Никола Крушкин”, околовръстния път, кв. „Драгалевци”, Голи връх и Платото.
Първи до емблематичния връх стигна Димитър Михайлов с време 1.48:37 ч., следван от Илия Кацаров и Ивайло Атанасов.
„Витоша рън” е част от инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018” и се организира за 10-и юбилеен път от сдружение „Маратон” с подкрепата на Столична община и „Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство”. Проявата се радва на много спонсори.
Тазгодишното издание имаше и сериозен международен характер – възможностите си пробваха смелчаци от Мексико, Испания, Русия, Холандия, Дания и Хърватия.

Leave a Reply