Мартин Секулов спечели национален конкурс с материал за баскетбола

Победителят в конкурса за читателски материали на спортна тематика на Free Media Group, част от която е и www.bgbasket.com, за ноември, е самоковецът Мартин Секулов, изпратил материал под надслов „Не всичко в българския баскетбол е загубено”. Жури, съставено от редакторите на сайтовете на Free Media Group, определи Секулов да получи голямата награда от 50 лв.
И през декември се очакват материали на пощата на конкурса – konkurs.fmg@gmail.com, по актуалните теми на спорта. Тук публикуваме победното творение на М. Секулов.

Не всичко в българския баскетбол е загубено

На нас, българите, ни е заложено по природа да сме негативни, да се оплакваме и постоянно да критикуваме. Така е, ситуацията в държавата ни не е много добра за момента. А какво може да обедини хората и да ги разведри за поне два часа? Да ги накара да се радват и вълнуват и да се откъснат от трудното си ежедневие. Едното нещо, за което веднага се сещам, е спортът. Той е създаден за феновете и се води и развива благодарение на тях.
В тази статия ще става въпрос за баскетбол. Не за Евролига или НБА, а за български баскетбол. Всеки човек, обичащ тази прекрасна игра, е наясно, че нещата не вървят. Националните ни отбори претърпяват загуби от не толкова именити съперници. Клубните отбори трудно играят в Европа. Първенството ни не е толкова силно, колкото ни се иска. Залите не се пълнят. А развитието на младите не върви в последно време. Както се споменава дори в много статии, вече сме ударили дъното.
Обективно погледнато е така. Но аз ще се опитам да бъда изцяло позитивен. Странно, нали? Как може човек изобщо да е позитивен с оглед на цялата ситуация!? Но това, на което станах свидетел, ме кара да си мисля, че все още не всичко е изгубено. За миг аз видях някаква надежда, някаква светлина в края на тунела. Като фен и човек, обичащ страшно много тази игра, за два часа аз се радвах от сърце.
По стечение на обстоятелствата попаднах в Пловдив, на мач между „Академик” и „Спартак” /Плевен/. Два отбора, които са много приятна изненада за лигата през този сезон. „Академик Бултекс 99” – новакът, изграден от българи и подсилен с няколко чужденци. Смяната и в треньорския щаб се отрази добре на отбора. Записаха и първа победа, а впечатление прави и агресивната игра в защита. От другата страна е отборът на Плевен, който се отличава със страхотен колектив и отборна игра. Водени от млад и амбициозен треньор, изненадващо за всички, те са с актив от три победи и само една загуба за начало на сезона.
И сега на въпроса. Какво ни липсва? Какво не ни достига, за да си върнем отново баскетболната слава, която сме имали, и да се гордеем с това? Какво трябва да променим? И откъде да започнем? Имаме нужда повече млади играчи да бъдат налагани в мъжките отбори. Да се разчита малко повече на българи, около които да се изграждат съставите. Чужденците, които са задължителна и неизменна част, да бъдат просто допълнение. А именно нещата, на които станах свидетел през тези два часа, крият част от отговорите.
Пълна зала, страхотна атмосфера, истински празник за присъстващите. Два отбора, играещи с ентусиазъм и здраво сборили се. Двубой с високо качество за българските стандарти. Силно присъствие на българи и в двата състава. Като някои от тях дори бяха с ключови роли. Дават се и минути на по-младите, а и те сами доказаха защо ги заслужават. Чужденците – горещо коментираната тема – те просто бяха на мястото си и вдигаха класата и на двата отбора. Интригата се запази през цялото време. Никой не успяваше да се откъсне напред в резултата за повече от няколко минути. Рядко имаше атака, в която да не се отбележи кош, а процентът от стрелба бе наистина сериозен.
Качеството на играта не бе от най-високо европейско ниво, но ако повече мачове в НБЛ се играят по този начин, съм сигурен, че няма да отнеме много време преди баскетболът у нас да тръгне във възходяща посока.
Не е толкова трудно, не е и сложно. Трябва да проявим търпение, а хората на ръководните позиции да забелязват повече такива мачове, в които ако се вгледа, човек може да намери отговора. Аз оставам позитивно настроен, че в скоро време всичко ще потръгне. Крайно време е както играчи, така и фенове да си върнем радостта от играта и възходът да започне.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*