Новини, Туризъм

Маса и пейки в Лаго: тука има, тука нема…

Пейките и масата бяха първоначално тук…

По следите на една мистерия

„Изчезнал е комплектът маса и пейки в Лаго, поставен през миналата година при края на стената на Искъра, до Учителския бент. Знаете ли къде са? Дали някой не си ги е присвоил”, запитаха разтревожени граждани през последните дни в редакцията.
Общо бе мнението, че някой си ги е „познал” и че са украсили нечий двор или вила. Но как са пренесени тези толкова тежки предмети?…
И пак ли става въпрос за кражба? Което би било, разбира се, наистина, меко казано, недостойна постъпка. Още повече, че трите комплекта маси и пейки, за които става въпрос, бяха дарение от частна фирма за Общината с пожелание да се поставят на подходящи места в парковете за обществено благо – да се ползват от самоковските граждани и техни гости, излизащи на разходка край града.
Единият комплект бе разположен в Туристическата градина, а другите два – в Лаго: на въпросното място до Учителския бент и до езерото при моста край новата екопътека, свързваща двата парка.
Истината се оказа малко по-различна, с елементи на посегателство /но в никакъв случай не и на кражба/, а дори и с доза мистериозност.
Търсейки изчезналите съоръжения, подпомогнат и от други граждани, представител на редакцията откри изчезналите маса и пейки на малък хълм, на стотина метра южно от предишното им място. Там те се мъдреха на слънчева полянка с хубав изглед към Искъра и планината. Край тях се мъдреха празни малки бутилки от алкохол и безалкохолно…
Остава истинска тайна и мистерия как тези толкова тежки, почти непоклатими, масивни изделия, са били пренесени и качени на тази височина!… Явно, поне частично, това е станало на ръка. Изглежда доста яки са били мъжете, които са ги качвали, а и по всичко личи, че не са били един-двама…
Мистерията е разгадана. Желаещите да поседнат на тези пейки и маса обаче ще трябва вече да изкачват и височината, за да осъществят желанието си.
Масата и пейките на новото им място отдолу, от традиционната пътека в Лаго, изобщо не се виждат. Иначе там, горе, обзорът наистина си го бива…
Между другото, при проверката ни бе установено, че на ново място /малко по-нагоре и близо до централната алея/ са пренесени и масата и пейките, поставени в Туристическата градина, макар че това там е станало малко по-лесно, тъй като местността е равна.
Засега единствено на своето първоначално място са масата и пейките, разположени до езерото край екопътеката.

Тодор Попов

…а сега са на тази полянка, намираща се на хълм и отдалечена на стотина метра на юг

Leave a Reply