Новини, Образование

Масирана кампания срещу СПИН в средните училища

На Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН – 17 май, ще бъдат посветени поредица изяви в средните учебни заведения в града ни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Софийска област /дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето”/. Посланието на националната АНТИСПИН кампания тази година е „Подкрепяме бъдещето!”. Партньори на инициативите в Самоков са Общината и БЧК.
В СОУ „Отец Паисий” се организира конкурс за рисунка, есе и презентация. Председателката на Общинския съвет на БЧК д-р Москова ще ръководи дискусия на тема: „Как да се държим със заразените и заболелите от СПИН”. Д-р Андреева от РЗИ пък ще запознае десетокласниците от училището и от СУ „Никола Велчев” с методите за диагностика на заболяването и дейността на специализираните /т. нар. КАБКИС/ кабинети. Пак в „Отец Паисий” ще рисуват върху тениски мотото и символа на СПИН – червената панделка, и ще изготвят постери и символични панделки.
„Откровен разговор за СПИН” ще има по училищното радио в ПГ ”Константин Фотинов”. Подготвя се и скеч за любовта, озвучен с песни на „Queen”. Жертвите на коварната болест пък ще бъдат почетени с украсяването на дръвче в двора на гимназията. Пак там, както и в Професионалната гимназия по туризъм, и в ПТГ „Никола Вапцаров”, ще бъдат изработени и поставени информационни табла.
В конкурс за презентация на тема: „Подкрепяме бъдещето!” ще участват ученици от 10-ите и 11-ите класове на техникума. Най-добрата презентация ще бъде показана в кинозалата на училището.
Здравно-информационни материали и презервативи, предоставени от РЗИ, пък ще се разпространяват на оживени места в града ни – пред сградата на Общината, на площад „Захарий Зограф”, пред супермаркет “Била”, в кв. „Самоково”, от ученици – активисти на Българския младежки червен кръст.

Leave a Reply