Маските все пак не станаха задължителни

Всички в България са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това нареди на 30 март здравният министър Кирил Ананиев с нова заповед заради епидемията от коронавируса.
Органите на МВР бяха упълномощени да създадат организация за изпълнение и контрол на разпоредената мярка. В документа се посочваше, че всяко забавяне ще причини непоправими вреди за живота и здравето на хората, а глобата за излизане без маска бе 5000 лв. Все пак бе обявен и гратисен период за снабдяване с маски до 00 ч. в събота, 4 април.
Още на следващия ден обаче – 31 март, министърът отмени заповедта си, като се аргументира с това, че няма единодушие в обществото по тази мярка. Все пак Ананиев призова хората да носят маски ежедневно.
Същевременно бе съобщено, че страната ни ще закупи 1 млн. маски, които ще бъдат раздадени чрез Министерството на труда и социалната политика на социално слабите и на хората, които нямат възможност да си купят.
От МВР пък информираха, че глобата за определени нарушения на противоепидемичните мерки ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лв.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*