Масови проверки в зимните курорти започват в началото на годината

Повсеместен данъчен контрол стартира в Боровец и останалите зимни курорти от началото на януари. Стотици инспектори на НАП ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища в близост до курортите.
От НАП съобщиха, че по време на кампанията инспекторите от „Фискален контрол“ ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион.
Ще бъде използван и подходът на т. нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди и при значима разлика приходната агенция може да започне ревизия. По време на зимната кампания от НАП ще изследват и имущественото състояние на собственици и управители на фирми с обекти в зимните курорти.
Зимната кампания на НАП е продължение на утвърдената през лятото практика по Черноморието, казаха от агенцията.
„Главният ни фокус през тази зимна кампания е отчитането на приходите от продажби на стоки и услуги. Неиздаването на касова бележка дори за малка сума освен глоба, води и до запечатване на обекта за срок до един месец. Опитът от последните две години показва, че броят на нарушенията намалява, т. е. степента на спазване на правилата расте. Очаквам и през този сезон тенденцията не само да се запази, но и да продължи в посока доброволното спазване на задълженията от икономическите оператори“, заяви Спас Шишков, гл. директор на „Фискален контрол“ в НАП.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*