Масови тържества за националния празник в Самоковско

Трети март бе повод за вълнуващи чествания в учебни заведения, институции и села в общината.
В читалище-паметник „Отец Паисий” на 28 февруари гостува колективът на НУ „Станислав Доспевски”. Представен бе урок по родолюбие на тема „Син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе”. Самият кмет Владимир Георгиев, пременен в хайдушко облекло, запозна учениците с подвизите на „Самоковския барон” Чакър войвода. Ръководителт на едноименния патриотичен клуб Георги Николчев пък участва заедно с дете в сценка.
В ролята на учителка влезе преподавателката Райка Ранова, а директорката Камеля Асенова призова всички да бъдат истински българи винаги, а не само на 3 март.
Група от прочутия смолянски състав „Сто каба гайди” зарадва и вдъхнови многобройната публика, сред която бяха и народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев.
С овации бяха посрещнати руските освободители и опълченците, понесли огромно знаме. С пушечни залпове се появиха и самите борци за национално освобождение. Българско русокосо момиче, цялото в бяло, развя родния трицвет на свободата. Ученици в народни носии рецитираха, пяха, играха хоро. Прозвучаха „Мила Родино”, „Опълченците на Шипка”, „Аз съм българче”, а народният певец Благовест Бичаков изпълни песента за Райна Княгиня. Междувременно на видеоекран „вървяха” картини и фотоси на паметници, както и кадри, разкриващи красотата на родната страна.
Отлично в ролята на водеща се превъплъти Катя Янакиева, която от името на всички изрази преклонение пред героите /един от които е самият патрон на училището Станислав Доспевски/ и изтъкна отговорността на днешните поколения за съдбините на България и на Самоков и региона. Накрая всички участници в програмата се наредиха на сцената, а пълната зала им отговори с развети трикольори и бурни ръкопляскания.

х х х

Също в читалище-паметник „Отец Паисий” на 2 март се състоя тържество на СУ „Отец Паисий”. „Народ, който пази миналото си, има бъдеще”, припомни директорката Лиляна Минкова. Топло поздрави ученици, учители и гости зам.-кметът Люба Кленова.
Сред белите, зелени и червени балони на сцената разцъфтяха талантите на учениците от различни класове и на различна възраст. Изявиха се двете вокални групи с ръководител Силвия Ненова. Рецитали, сценки и хора също украсиха празничното честване.
Накрая всички участници, изпъстрили сцената, бяха топло приветствани от присъстващите, сред които бяха и председателят на Общинския съвет Мая Христева, архиерейският наместник в Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев и др.

х х х

В Боровец Трети март започна с топовни гърмежи и пушечни залпове на участниците в родолюбивия самоковски клуб „Чакър войвода”. Програма пред хотел „Рила” изнесе фолклорният танцов ансамбъл „Самоков”. И мнозина гости на курорта се хванаха на хорото. 

х х х

На 2 март тържество се състоя в двора на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Прозвуча „Мила Родино”. Учениците се представиха с вълнуваща литературно-музикална композиция. ОУ „Христо Максимов” пък празнува в Сарафската къща.

х х х

Трети март бе честван тържествено и в много села. Концерт, организиран от Инициативен комитет /съставен от ръководството на читалище „Христо Ботев”, кметството и самодейци/, се състоя на самия ден на площада в Говедарци. Мало и голямо след това се присъединиха към инициативата „Събуждане с хоро” на сдружение „Азбукари” и „Българи за България”. Сред участниците в празника бяха кметът на общината Владимир Георгиев, секретарят Ангелина Вангелова, общински съветници. Георгиев оцени високо родолюбивия дух на местните жители и техните гости.
На площада в Широки дол с рецитал, песни и хора се изявиха местните самодейци – и възрастните, и децата. Впечатляващо слово произнесе кметът на селото Марияна Ръкльова. Събралите се бяха сърдечно поздравени и от председателя на Общинския съвет Мая Христева. Тук беше и зам.-председателят на съвета Любомир Лобутов. Оркестър и певица предизвикаха мнозина да се хванат на хоро. Голям дял за добрата организация имаше ръководството на читалище „Виделина” в селото.

х х х

Със слово на председателката на читалище „Младост” Лили Шуманова бе открито на самия 3 март пред Военния клуб /ДНА/ тържеството на читалището по случай националния празник. Отдадена бе почит на падналите за свободата руски воини и български опълченци, сред които има и не малко самоковци.
„В ден като днешния нека се запитаме къде живеем, как живеем и защо живеем”, насочи Шуманова към размисъл за отговорността им своите слушатели. Свободата не е дадена даром и опазването й изисква постоянните усилия на поколенията.
Чаровната млада певица Маргарита Бочева извиси глас за химна, а по-късно, с „Я кажи ми, облаче ле бяло”, отправи символичен поздрав към всички българи по света. С възрожденски и народни песни се изявиха участниците в детската музикална формация „Камбанки”, дуетите Яна Грозданова – Ивана Конярска и Натали Николова – Кристиян Трифонов. Танцьорите от ансамбъл „Самоков” с ръководител Станислав Крумов пък се включиха в националната инициатива за хоро точно в 12 ч. на Деня на Освобождението. Много ръкопляскания и възгласи „Браво” изразиха  признанието на публиката.
На финала участници в програмата поднесоха цветя пред паметника на самоковските опълченци. Цветя пред паметника положиха и членове на Руския клуб „Никола Даскалов”, водени от председателя Любчо Начев и секретаря на клуба инж. Спаска Шехтова. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите герои.

Т. Попов
Р. Велинова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*