Масово поклонение пред Чудотворна икона на св. Богородица

Поклонение пред Чудотворната икона на Пресвета Богородица /Казанска/ и архиерейски молебен канон бяха отслужени във вторник, на 4 август, в Митрополитската черква /храм „Успение Богородично“/ от епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит и български патриарх Неофит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия и други духовници от Самоков и от Софийската митрополия.
Сред богомолците бе и кметът Владимир Георгиев.
Иконата от нашия храм е избрана за поклонение в цялата Софийска епархия с благословението на патриарх Неофит. Самата икона е изписана и благоукрасена по молитвено настояване на самоковския митрополит Филотей в края на 18 в. Чудотворната икона е покровителствала града ни по време на чумата от 1815 г.
Митрополит Филотей е един от най-достойните самоковски митрополити. Той дава много средства за развитието на образованието в града и региона, а подпомага и манастирите в Света гора.
Поклонение пред иконата тези дни има в различни храмове и места за духовна подкрепа и благоденствие на християните в епархията.
Отново в Митрополитската черква /където се съхранява/ иконата ще бъде върната за празника на храма, който е на 15 август. Тогава по традиция ще бъде даден и курбан.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*