Култура, Новини

Масов поклон пред паметта на Апостола

140-годишнината от загубата на най-големия и чист българин – Васил Левски, събра на самия ден на гибелта му – 19 февруари, незапомнено множество пред Девическия манастир, където е и паметната плоча с орелефа на Апостола.
Рядко е имало тук толкова много хора. От всички страни по главната улица още преди определения час, въпреки мразовитото време, вървяха млади и стари с цветя, някои и със знамена.
Младежи с гвардейски униформи развяха националните трибагреници. Рецитал за живота и делото на Апостола на свободата изпълниха четвъртокласници с ръководител Светла Зографска от НУ ”Станислав Доспевски”. Над смълчаното множество прозвучаха заветни мисли-прозрения на безсмъртния Дякон.
Присъстващи с одухотворени лица споделиха, че протестните действия в момента навсякъде в страната може би ще доведат до духовно пречистване, до намиране на истинския път за по-нататъшно развитие на България, за който най-верният син на народа ни е жертвал на времето живота си.
Панихида отслужи свещеноиконом Емил Христов.
Слово за кристално чистия родолюбец и стратег на националното ни освобождение произнесе кметът Владимир Георгиев.
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на великия българин. Пред паметния знак бяха поднесени венци от името на общинската управа и на гимназия „Константин Фотинов”. Много граждани и деца с цветя също изразиха своето признание.
Сред присъстващите бяха председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-кметът Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова и др. Водеща бе Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината.

Надка Вардарова

х х х

Програма пред ученици и родители от ОУ „Св. св. Кирил и Методии” представиха в Сарафската къща на 18 февруари младежкото театрално студио и клуб „Родолюбие” към училището, работещи по проект „УСПЕХ” на просветното министерство.
В рецитала, подготвен под ръководството на Мариела Павлова и Рени Малчева, бяха използвани стихове за Левски, мисли от негови писма, изказвания на съвременници, както и на английската писателка и изследователка на делото му Мерсия Магдермот. Драматизацията на Вазовия разказ „Апостола в премеждие” бе ярко доказателство за труда на малките артисти. Прожектирани бяха портрети на Левски, сред които и на самоковеца Анастас Карастоянов, за когото има предположение, че е първият фотограф, заснел великия българин /по времето, когато той участва в легията на Раковски в Белград/. Участниците в програмата бяха поздравени от директора на училището Георги Панев и от г-жа Павлова.

х х х

В детския отдел на общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на самия 19 февруари второкласници от НУ „Д-р Петър Берон” с учителки Катя Даргова и Антоанета Анева представиха рецитал. С вълнение учениците изпълниха стихове на Христо Ботев и Цветан Ангелов, както и произведения на деца, участвали в конкурса „Стих за Левски”. Показан бе документалният филм „Залавянето и обесването на Васил Левски”. Гостенчетата се запознаха с книжното богатство на библиотеката, чуха „Молбата на книгата” и се разделиха с домакините с обещания за нови скорошни срещи.
Годишнината бе отбелязана и в самото училище. Това бе един истински урок по родолюбие и преклонение пред делото на Апостола.

х х х

Въпреки студеното и мъгливо време и долнобанци почетоха Васил Левски. Церемонията се състоя пред паметната плоча в центъра на града, която напомня на поколенията за идването тук на Апостола. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на националния ни герой. На мраморния обелиск бяха положени цветя.
Сред присъстващите бяха председателката на Общинския съвет в Долна баня Лиляна Драганова, общински съветници, културни дейци, учители и ученици, представители на общинската организация на ВМРО-БНД.
В библиотеката при читалище “Рила” се състоя и паметна среща с учениците от горния курс на СОУ “Неофит Рилски”. Представена бе презентация за живота, делото и личността на Апостола, за предателството и обесването му.

Любомир Кузев

х х х

В Ново село хората си припомниха преданието, че Левски е минавал оттук на път от Ихтиман за Самоков. При едно от пътуванията си той създал в селото комитет, в който влезли Костадин Ваклинов, Коле Костадинов, Мичо Митрев, Лазо Георгиев и Иванчо Стоянов. Комитетът бил основан в дома на Ваклинов, който застанал и начело. Турците обаче научили за случилото се и комитетските хора били заплашени със смърт. За тях се застъпили обаче местният кмет Стоян Христов и цялото население. Те отрекли съществуването на комитета и заявили, че хората са наклеветени. Така бил спасен животът на борците за освобождение.

Станка Благоева
секретар на читалище „Васил Левски” в Ново село


Leave a Reply