Новини, Образование

Математически празник в СУ „Отец Паисий”

Три отбора – „Архимед”, „Питагор” и „Талес”, съставени от ученици в пети, седми и девети клас на СУ „Отец Паисий”, участваха на 11 май в школото в състезание под надслов „Математиката – полезна и забавна”. Изявите на ентусиастите бяха оценявани от учителите им Елка Конакчийска, Марияна Димитрова и Венета Тодорова, които бяха и организатори на проявата. Младите математици заслужиха грамоти и предметни награди, а в крайна сметка най-бързо и точно решиха задачите седмокласниците.
Надпреварата обаче бе само част от математическия празник. Присъстващите ученици бяха предизвикани на тематична викторина и много от тях също заслужиха предметни награди с верните си отговори. Първокласниците рецитираха математически стихове, а по-големи ученици изпяха и песни за точната наука. Бяха демонстрирани още и математически игри и фокуси, а мултимедийна презентация представи на присъстващите велики математици – Архимед, Питагор, Талес, Леонард Ойлер, Карл Фридрих Гаус… Всички в залата пък получиха и красиви нови химикалки.
В края директорката Лиляна Минкова връчи грамоти и медали на проявилите се деца и младежи от училището в националното състезание „Математика без граници”. Тя обяви с гордост, че „Отец Паисий” ще има представители и във финалния кръг, който ще се състои в началото на юни в Несебър.

Делян Василев

Leave a Reply