Новини, Образование

Матурите ще бъдат на 1 и 3 юни, учебната година ще приключи неприсъствено

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни от 9 часа, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Учебната година пък ще приключи неприсъствено в електронна среда.
Лятото, ако епидемичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено някои дейности. Присъствено ще се състоят и изпитите за придобиване на професионална квалификация. Висшите училища ще проведат изпити на същия принцип.
Ученици ще бъдат допуснати за повишаване на оценките в 12 клас при прилагане на всички противоепидемични мерки. При провеждането на изпитите учениците ще бъдат разпределени до 10 души в стая. Самите матури  – на 1 и 3 юни – ще се състоят 12 дни по-късно от първоначално обявените дати – 20 и 22 май.
Получаването на свидетелствата ще се забави само с 4 дни, което ще позволи на желаещите да кандидатстват във висшите училища в България и в чужбина.
Датата на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5 юни.
Зрелостниците, които не се явят на матура през юни, ще могат да се явят на 27-28 август.
В зрелостния изпит по литература няма да бъдат включени лириката на Вапцаров, “Железният светилник” на Талев и “Тютюн” на Димитър Димов. Изпитът по “История и цивилизация” пък няма да включва теми след Първата световна война.
Изпитите след 7 клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Няма да се дават въпроси, свързани със сложно съставно изречение и с произведенията: “Заточеници”, “Неразделни”, “По жътва”, “Бай Ганьо”.
След 4-и и след 10 клас няма да има национално външно оценяване.

Leave a Reply