Новини, Политика

Меглена Кунева: ГЕРБ счупи държавата

“ГЕРБ счупи държавата”, възкликна Меглена Кунева на пресконференция в Самоков на 19 септември.
Малко по-късно в Сарафската къща председателката на партия “България на гражданите” се срещна с представители на обществеността от града ни, сред които имаше и много млади хора. Това бе първа подобна проява в рамките на Софийска област. Присъстваха и гости от Елин Пелин, Ихтиман и Костенец. Заедно с г-жа Кунева в срещата участваха зам.-председателят на движението Калин Томов и членът на Контролния съвет Георги Киряков, организационен секретар за Софийска област.
“Необходимо е да се работи така, че да се върне доверието на хората, те да разберат, че решението е в тях самите, да се укрепи вярата в собствените им сили”, заяви Кунева. Тя допълни, че трябва да се осигури на практика пряко участие на хората в законодателството и при обсъждането на важни проблеми. Гражданското общество, по думите й, ще бъде своеобразен морален борд. Необходимо е да се издигне и силно принизената сега роля на парламента. “Ако човек не знае как да управлява, не бива да се захваща”, допълни тя.
“Страхът на управляващите е как да задържат властта. Проблемът на България не е безработицата, а липсата на заетост. Безработицата е много по-голяма, отколкото е регистрираната, а страната ни е единствената в ЕС със спад на заетостта през летните месеци. На фона на това да говориш, че имаш конкурентоспособна икономика, е глупаво, повърхностно, некомпетентно. ГЕРБ е като дружество на анонимните управляващи – ако имаш проблем, признай си, че трябва да вземаш лекарство, но те не го правят”, коментира Кунева в отговор на въпрос на “Приятел” на пресконференцията. Тя допълни във връзка с прилагането на плоския данък, че трябва да се приемат компенсаторни механизми, които да го направят поносим за по-бедните.
По думите й, повече от 2000 са новоназначените служители в администрацията през годината, като над половината от тях са назначени без конкурси, обществените поръчки са силно корумпирани, а НАП се е превърнала в инструмент за репресия. На практика не се вземат предвид и становищата на организациите на потребителите.
В отговор на друг въпрос на “Приятел” Кунева отбеляза, че премиерът първо е казал, че е прекратил договора за атомната централа в Белене, а после се е оказало, че договорът не е прекратен. “Централата първо беше гьол, после стана най-хубавото нещо, токът щеше да поевтинява, после поскъпна”, допълни тя. За шеф на АЕЦ “Козлодуй” пък бил назначен човек, който няма нужното образование. “Сега на курс ли ще го пратят”, попита риторично Кунева.
“При вида на снимките с депутатите на ГЕРБ, носещи чували с бюлетини, няма как да сме спокойни за честността на изборите. Затова смятам за партньор по тази тема не ГЕРБ и БСП, а гражданското общество”, заключи тя.
На срещата си с граждани гостенката отговори и на въпросите на Васил Зашкев, Галя Василева, инж. Мая Малканова, инж. Живко Лобутов, Владимир Владимиров, Делян Василев, Емилия Стилянова.
М. Кунева сподели, че целта на “България на гражданите” е да стане първа политическа сила и че засега не вижда партия, с която да се коалират, а нямат намерение да бъдат и балансьор. Водачката на новата партия изрази становище, че най-същественото за нашата действителност в последните години е членството на страната в Европейския съюз. За да се постигне напредък обаче е нужно да се осигурят условия за свобода на медиите, за наистина честни избори и независима съдебна система.
Според Кунева е необходимо фокусиране към малките и средните фирми, подкрепа на предприемачеството. Тя допълни, че за да дойдат инвеститори, те трябва да имат доверие в управлението.
Оповестено бе, че опорният екип на “България на гражданите” в Самоков ще се състои от Владислав Тонев /банков специалист/, определен за ръководител, Христо Радойков, Марина Владимирова, Георги Димитров, Антоанета Бонева и Райна Мутафчийска.

Евгения Попова
Тодор Василев

Leave a Reply