Култура, Новини

„Медени звънчета” първи на фестивал в Хасково

Самоковската детска вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” бе класирана на първо място на традиционния детски етнофестивал „С духовност към Европа” в Хасковски минерални бани. На 1 юни групата изпълни „Оздоле иде” и „Сребро се ляло” и заслужи грамота и купа.
„Представихте се още по-добре от миналата година. Страхотни сте!”, възкликнала доц. Мария Георгиева от БАН, фолклорист и член на журито, по адрес на младите самоковски певици. Възхитени били и останалите членове на журито.
Самата доц. Георгиева, запомнила от предишни изяви момичетата на Д. Георгиева, сега й предала 26 автентични песни, записани от Елена Стоин в началото на 60-те години на миналия век.
Александра Филипова пък получи на фестивала новоучредената специална награда на Радио Благоевград, грамота и купа. Запис на изпълнение на нашето момиче ще бъде излъчен по радиото.
Много успешно гастролираха „Медени звънчета” и детската група „Белчинче” при читалище „Светлина” в Белчин /също с ръководител Даниела Георгиева/ през май и в Румъния. Двата състава, заедно с други български групи, участваха в концерт в курорта Бущени, близо до Синая, и спечелиха овациите и възгласите „Браво” на местната публика. „Благодарим на Общината и на фондация „Възраждане за Белчин” за финансовата помощ и подкрепата”, добави за „Приятел” Д. Георгиева.

Leave a Reply