„Медени звънчета” със златен медал на „Пиленце пее”, Мартина Дибекова с бронз

Участниците в детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” заслужиха златен медал в категорията за автентичен фолклор от седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Пиленце пее”, състоял се в три поредни съботи и недели в края на октомври и началото на ноември в София. Нашите представители се изявиха на сцената на столичния Дом на културата „Искър” на 28 октомври, а впоследствие станаха част и от гала концерта на 4 ноември, когато получиха и наградата си.
Младите самоковки изпълниха песните „По друм” и „Драгано, Драганке”, с което впечатлиха журито – известните народни певици Янка Рупкина, Светла Караджова и Лиляна Галевска, композитора Николай Балабанов и фолклористите Ивайло Иванов и Сергей Стойнов.
Ръководителката Георгиева заяви, че за половината от певиците участието в „Пиленце пее” е било първо във фестивал с конкурсен характер, но въпреки това групата се е представила на високо ниво. Девойките били затруднени и от песента „Драгано, Драганке”, която се наложило да научат буквално за един месец усилени репетиции. „Така успехът ни е по-сладък”, коментира Д. Георгиева. Другата песен – „По друм”, е позната на част от момичетата, тъй като е в репертоара на състава от миналата година.
Солистката Мартина Дибекова също се представи впечатляващо и заслужи бронзов медал за изпълнението си на „Пойде мома” и „Пойдох, поведох”.
След гала концерта на 4 ноември „Медени звънчета” и тяхната ръководителка са били специално поздравени от изключителната Светла Караджова за избора на автентични песни от родния край, с които се съхранява и местният фолклор.
Златният медал бе четвърти пореден за „Медени звънчета” от „Пиленце пее”, като с изявите си младите дами сами вдигат летвата си все по-високо. Сега на дневен ред пред тях стои научаването на църковни песнопения и тематични коледно-новогодишни песни. Наскоро пък съставът се изяви с училищни песни по случай Деня на народните будители. Именно постоянното изучаване на нещо ново и впускането им в дебрите на народното творчество са едни от най-големите предизвикателства и за развитието на даровитите момичета.
“Медени звънчета”: Габриела Стоянова, Даная Йорданова, Иванина Иванова, Кристина Симеонова, Лора Генова, Мартина Дибекова, Михаела Василева, Михаела Вукова, Рая Конярска, Соня Стойчева.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*