Медицински хеликоптери да се доставят, поискаха хиляди в подписка

Подписка за закупуване на медицински хеликоптери бе внесена на 10 февруари в Президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.
Целта на инициативата е да се възстанови въздушната медицинска помощ в България, като се закупят подходящи хеликоптери и се оборудват със съответната медицинска техника.
Подписката е организирана от Владимир Христовски и съмишленици. Под искането са се подписали над 8700 души.
Последният наш медицински хеликоптер е бил продаден през лятото на миналата година на Грузия. Сега страната ни е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери, т. нар. въздушни линейки.
По щастлива случайност медицински въртолет от Словакия, намиращ се по друг повод в страната ни, оказа през януари навременна помощ на пострадалия във високата планина известен самоковски алпинист Виктор Варошкин /по каприз на съдбата първият обучен за подобни действия парамедик в страната ни/. Самият Виктор Варошкин в своя статия в „Приятел” /бр. 50 от 13 декември 2019 г./ постави остро въпроса за необходимостта България да разполага с „въздушни линейки”.
От Планинската спасителна служба заявиха междувременно, че ако страната ни разполага с подобни въртолети, ще се създадат много по-сериозни предпоставки  да се оказва навреме ефикасна помощ на хора, изпаднали в беда в планината или на други трудно достъпни места.
В сегашната подписка се настоява да бъдат доставени дори четири медицински хеликоптера, които да са базират в различни региони на страната, за да може при нужда да окажат бързо професионална помощ.  

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*