Международен джаз фестивал от 5 до 9 август в Боровец

Нашият курорт за първи път ще бъде домакин на международния джаз фестивал „Доктор Емил Илиев“, който ще се състои от 5 до 9 август. За приятелите на музиката и почитателите на джазовото изкуство организаторите са подготвили богата програма с участието на едни от най-добрите изпълнители от България и чужбина.
На пресконференция в БТА в София на 29 юни бе подписан договорът между БТА, Община Самоков и директорът на фестивала д-р Татяна Илиева за медийно партньорство.
Кметът на Самоковска община Владимир Георгиев изрази надежда, че фестивалът ще привлече много гости към Самоков и Боровец и така ще се постави началото на нова значима и устойчива във времето културна проява. Георгиев добави, че изявата ще бъде и своеобразен поклон пред делото и паметта на известния български и самоковски джазмен Румен Тосков-Рупето.
На пресконференцията бе представена и биографичната книга за основателя на фестивала д-р Емил Илиев „Доктор Джаз – Изкуството да лекуваш с музика“. Редактор на книгата е Виолета Цветкова.
Стана ясно, че е подета и инициатива за именуване на улица в София на името на д-р Емил Илиев.
Самият фестивал ще се състои под патронажа на президента Румен Радев.
Досега в продължение на 23 години фестът е провеждан в Банско, а от това лято домакинството поема Боровец. Общо бе мнението, че музиката и неповторимата атмосфера сред прекрасната природа ще създадат чудесно настроение, ще затвърдят приятелства и ще сложат началото на нови хубави запознанства.
След внезапната кончина на д-р Емил Илиев преди две години сега неговата съпруга д-р Татяна Илиева е получила официално правата и търговската марка на фестивала.
Рождената дата на форума, който е най-големият от този род в България, е 8 август 1998 г. През изминалите повече от две десетилетия изявата е добила голяма популярност и е получила признание по цял свят. Фестът днес се е превърнал в своеобразна емблема на джаз музиката в България, а надеждите са, че с преместването му в Боровец ще се допринесе още повече за популяризирането на нашия курорт не само като зимен, но и като авторитетен летен туристически център.
Фестивалът ще бъде официално открит на 5 август, петък, в 19 ч. с изпълнения на Бигбенда на Благоевград и гости от Северна Македония и Бразилия. През следваите дни до 9 август ще се изявят както родни изпълнители /сред които и Бигбендът на Българското национално радио/, така и гости от Сърбия, Италия, Великобритания, Ямайка, Южна Корея.
Организаторите предвиждат всяка вечер музикалният празник да продължава в бара на хотел „Рила“.
Книгата „Доктор Джаз – Изкуството да лекуваш с музика“ пък ще бъде официално представена на 6 август, събота, от 17 ч. в хотел „Рила“. Преди обяад в същия ден – от 11 ч., пак този най-голям хотел в курорта ще бъде домакин на джаз академия за деца и на конкурс за рисунки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*