Култура, Новини

Международен младежки фестивал на изкуствата – в Самоков през септември

Снимка: http://bulgariaart.wordpress.com/

От 6 до 13 септември в града ни ще се състои Третият международен младежки арт фестивал по проект „Река на толерантността”. Организатор е Националният дарителски фонд „13 века България”.
Идеята на форума е на творчески групи от млади художници-приложници и фотографи от балкански държави да се предостави възможност да се запознаят на живо с културно-историческото наследство на Самоков, региона и страната ни, както и да дадат израз на своите усещания чрез изкуството.
Във фестивала ще участват 30 студенти – художници, фотографи, и 10 преподаватели от университети от България, Сърбия, Гърция, Турция и Румъния. Самоков е център на фестивала, тъй като в града ни свое богато наследство и взаимовръзки са оставили българи, турци, арменци, евреи, каракачани, роми.
Младите творци ще работят в Сарафската къща. Предвижда се те да посетят и Митрополитската църква, Девическия манастир, Джамията, Синагогата, Графичната база на Съюза на българските художници, Историческия музей, Художествената галерия.
В рамките на фестивала ще се състои и т. нар. уъркшоп, който ще се ръководи от известни художници и университетски преподаватели. Темата ще бъде „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Участниците ще изложат своите творби пред публика в последния ден на фестивала в Сарафската къща.
По време на форума и млади самоковски творци ще рисуват в Сарафската къща и ще бъдат обучавани от преподаватели – участници във фестивала.
Самият фестивал ще премине под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Тодор Попов

Leave a Reply