Култура, Новини

Международен музикален конкурс в Самоков

Втори международен конкурс за камерна музика ще се състои в събота, на 10 ноември, в Самоков. Изявата ще започне от 11 ч. в Ритуалната зала на Общината. Заключителният концерт пък ще се състои от 15 ч. в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Изявата е посветена на юбилейните годишнини на Йозеф Хайдн, Клод Дебюси, Цезар Франк, Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Лазар Николов.
Компетентно жури от наши и чужди педагози и изпълнители ще оцени и определи победителите. Ще бъдат раздадени награди на името на самоковеца композитор Иван Янков и от Съюза на българските композитори, както и от името на областния управител на Софийска област.
Иван Янков почина през април т. г. Той има голям дял за развитието на културното и специално на музикалното сътрудничество между България и Норвегия през последните две десетилетия. „Неговото творчество остава завинаги в българската музикална съкровищница”, заяви председателят на Съюза на българските композитори проф. Петър Льондев.
Наградният фонд на конкурса възлиза на 2400 лв. Артистичен директор на форума ще бъде проф. Мая Патронева.
Финансирането осигуряват Министерството на културата и Община Самоков.
Организатори на конкурса са Община Самоков, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Съюзът на българските композитори и сдружението „Рила-2011”. Стремежът е конкурсът да се превърне в традиционен, като се провежда всяка година.

Leave a Reply