Други, Новини, Спорт

Международен офроуд маратон стартира от Самоков на 14 септември

В нашия град на 14 септември, събота, ще бъде даден стартът на международния офроуд маратон Balkan Offroad Rallye. Атрактивната напревара се провежда за девети път и ще продължи до 20 септември. Очакват се над 100 участници от цяла Европа с мотоциклети, ATV, бъгита, джипове и камиони. Трасето е дълго над 2000 км и по-голямата част от него представляват състезателните отсечки.
Състезанието е „2 в 1”, тъй като има два класа – „крос-кънтри” и „екстремен”. Първият клас е по-масов е е открит за всички типове състезателни машини. Предлага се скоростна надпревара по черни пътища, в стила на големите пустинни маратони от рода на „Дакар” и „Пътя на коприната”.
Екстремният клас е отворен само за 4х4 автомобили. Ще се преодоляват тежки трасета, с кални и водни препятствия.
Състезателите ще прекосят България от запад на изток, като ще преминат през Рила, Плана, Родопите, Средна гора, Тракийската низина, Странджа,  Добруджа.
След старта в Самоков първият бивак ще бъде в Боровец. Следва обиколка на горите в района и керванът продължава към Старосел, където ще е вторият лагер. Накрая участниците ще се отправят към Шкорпиловци, където, на самия бряг на Черно море, ще бъде и финалът на 20 септември, петък.
Организаторите информираха на 23 август, че вече са подадени над 100 заявки за участие. Най-многоброен, традиционно, е класът на крос-кънтри автомобилите, където се очакват около 40 машини. Няколко шампиони от различните години ще са на старта. Сред тях ще бъде и миналогодишният победител Константин Чолаков с навигатора си Ивайло Жеков.
Вторият по броя на участниците е класът на SSV-бъгитата, където се очакват почти 30 машини. Там ще участват и шампионите от 2015 г. Цанко Цанков и Зорница Тодорова. Близо 20 мотоциклета и ATV-четириколки, както и три камиона допълват крос-кънтри кервана, а 15 машини ще се борят с тежките трасета в екстремния клас.
Както поясниха организаторите, за втора година ще има и категория Discovery. Тук участниците ще могат да усетят вкуса от състезателните трасета, но без безмилостното темпо на хронометъра. В приключенския клас са се записали 10 екипажа.

Leave a Reply