Култура, Новини

Международен симпозиум по живопис и скулптура се провежда в Самоков

Градът ни за четвърта поредна година е домакин на международен симпозиум по живопис и скулптура. Авторитетният форум бе открит на 27 юли в чудесната възрожденска атмосфера на Зографската къща.
Инициаторката и главен организатор на традиционната проява Радостина Доганова представи участващите творци – художници, скулптори, фотографи.
Една от целите на симпозиума е да привлече български творци, работещи в чужбина. И сред сегашните участници има художници, които се трудят и живеят в Австрия, Словакия, Италия, Кипър. Сред творците – наши гости, е и румънски майстор на фотографията /повече за участниците „Приятел” писа ТУК/.
„Международният симпозиум е глътка свеж въздух, която ни връща към духовното, към културните ценности”, изтъкна в приветствието си кметът Владимир Георгиев. Той допълни, че Самоков е домакин и на други големи културни изяви – националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф” и наградата за фотография „Анастас Карастоянов”.
На откриването на симпозиума на 27 юли присъстваха и зам.-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, както и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
През седмицата след откриването гостите ще се запознаят с културните и природните забележителности на Самоков и района и ще претворяват в изкуството си някои от тях. Работилници за съвместна работа бяха разкрити в Дома за стари хора и в Центъра за настаняване от семеен тип. Интересни бяха и вечерите в Зографската къща, посветени на отделните художници и на тяхното изкуство.
Своите нови творби, подготвени по време на симпозиума, участниците в него ще покажат на заключителната изложба, която ще бъде открита в петък, 3 август, от 18.30 ч. в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.

Leave a Reply