Новини

Международни съдии оценяваха четириноги за Празника на Самоков

Алекс с водач Димитър Телийски бе номер едно. Докато стопанинът получаваше поздравления, малката кметска дъщеричка се опитваше да погали шампиона.

Вълнуващо преживяване бе осигурено на малчуганите /и не само на тях!/ в предпоследния ден от празниците на Самоков – 20 август. За втори път се проведе киноложка изложба, но нивото й в сравнение с миналогодишното бе много по-високо. Оценители на качествата на четириногите бяха специалисти – съдии с международен опит.
Направен бе подробен преглед на всяко куче пред публиката, като се даваше и оценка за физическото му състояние, за качествата му и за парспективата за развитието му. Всеки собственик получи от Общината грамота за участие в изложбата и оценителен лист, в който се вписваха данните.
Интересно бе представянето на всяко едно от 23-те кучета от различни породи, предварително записани от собствениците си. Заредиха се немска овчарка, лабрадор ретрийвър, померан, ротвайлер, средноазиатска овчарка, кокершпаньол, булонка, голдън ретрийвър, пекинез, сибирско хъски, аляски маламут, пумеран, пудел, ригали, йоркширски териер – кое от кое по-хубаво, по-добре гледано куче.
И оценителите от журито Петър Радев и Александър Стойчев се надпреварваха да дават добри, много добри и най-често отлични оценки за радост и гордост на стопаните и за удоволствие на съпричастната публика. Затова и се затрудниха при класирането.
В началото отличиха най-добрите във всяка порода, а след това бяха обявени и първенците. На първо място бе класиран аляският маламут Алекс с водач Димитър Телийски, който получи ваучер за покупка на стойност 100 лв. от зоомагазин „Майки”. Второто място зае голдън ретрийвър Бари с водач Румяна Паунова /ваучер за 70 лв./, а третото – померан Арети с водач Миглена Дренска /ваучер за 50 лв./.
Стопаните на всички победители получиха и по един чувал храна за кучетата си от фирма „Housse” с представител Петър Чолаков, който и връчи наградите.
Купите на стопаните на кучета, класирани на първо, второ и трето място, пък връчи кметът Владимир Георгиев, от името на когото в началото на изложбата бе прочетен и поздравителен адрес.
Проведе се и допълнителен конкурс – „Дете с куче”. Интересна гледка бяха 8-те малчугани със своите любимци, които заслужиха аплодисментите на публиката. Първа награда получи най-малката – Радослава Галева с ротвайлера си Луси.
Спонсори на изложбата-състезание бяха Общината, фирма „Housse” и зоомагазин „Майки”.

Е. Иванова

Интересни породи кучета събраха очите на мало и голямо

Малчугани участваха със своите любимци в допълнителния конкурс “Дете с куче”

Leave a Reply